Janković: Srbiju vode ponovo na stranputicu 1Saša Janković Foto: FoNet Zoran Mrdja

Na protestu opozicije pod nazivom „Hajde da se prebrojimo“ u subotu, 15. decembra, neće učestvovati Pokret slobodnih građana, iako su protiv svake vrste nasilja, dok Demokratska stranka Srbije najavljuje da će se priključiti protestima, osim u slučaju da za govornika bude ponovo najavljen neko poput glumice Mirjane Karanović.

„Neću biti na protestu SZS u subotu jer nakupljenu građansku energiju, kojoj i sam pripadam, organizacije koje u njemu dokazano imaju prevagu kanališu na stranu koje bi opet bila stranputica za Srbiju. Ni kao predsednik Građanskog bloka 381 i Pokreta slobodnih građana, ni kao bivši zaštitnik građana, ni kao čovek sa određenim vrednostima i životnim iskustvom ne mogu da se pravim da to ne vidim“, kaže Saša Janković, lider PSG, za Danas, odgovarajući na pitanje da li će učestvovati na protestu i da li ima neke uslove.

NJegov kolega, Rade Veljanovski, član Predsedništva PSG, pojašnjava da ovaj pokret nije promenio svoj odnos prema protestima i da su protiv svakog nasilja i pritisaka koji su i proizveli te proteste. „Pokret slobodnih građana neće organizovano učestvovati u tim protestima, ali kako i sam naziv Pokreta kaže, naši članovi, kao slobodni građani, mogu da učestvuju u protestima, kao što su pojedinci već učestvovali na protestu prošle subote. To je stvar pojedinaca i neka oni sami odluče da li će ići ili ne, ali mora se znati da opozicija nije jednodimenzionalna „, kaže Veljanovski za Danas.

„Demokratska stranka Srbije učestvovaće u protestu opozicije koji je najavljen za subotu, 15. decembar, osim ako ponovo ne bude nekog neverovatnog izbora govornika. Pridružićemo se protestu, utoliko pre što smo i učestvovali u izradi zahteva za stvaranje normalnih medijskih i političkih uslova za izbore“, kaže za Danas Miloš Jovanović, lider DSS.

On dodaje da njegova stranka nikada nije ni krila da će u tom pogledu uvek sarađivati sa ostatkom opozicije, jer smatra da ne može biti zdravog društva i države bez punog poštovanja demokratskih procedura.

DSS nije učestvovao na prethodnom protestu opozicije jer je kao jedna od govornica bila najavljena glumica Mirjana Karanović, sa čijim političkim „antisrpskim stavovima“ se u toj stranci ne slažu. Jovanović je tada objasnio da ne može da se složi sa njenim stavom da je u Srebrenici počinjen genocid i da to precizno kao pravnik kaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari