Jednoglasno usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu 1Foto: Stanislav Milojkovic

Skupštinski odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo jednoglasno je danas usvojio Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, koji je 5. februara podnela Vlada.

Član Odbora iz Socijalističke partije Srbije Toma Fila rekao je, komentarišući predložene odredbe zakona, da ga „muči“ to što se predviđa oduzimanje 75 odsto imovine čije poreklo se ne može dokazati novčanim primanjima i da li to znači da se ostalih 75 odsto legalizuje.

Fila je upozorio i na mogućnost da neko ospori ustavnost odredbe da Vlada Srbije, preko Pravosudne akademije, obučava sudije Upravnog suda koje će postupati u tim slučajevima, da li je to mešanje izvršne vlasti u zakonodavnu.

On je ukazao i na nedefinisan način utvrđivanja troškova za „privatne potrebe fizičkog lica“, ko će to uraditi i kako će se ti troškovi kategorisati.

Predstavnik Ministarstva pravde Vladimir Viniš rekao je da je želja predlagača da se oporezuje što veći deo imovine za koju nema dokaza o poreklu, a da je zakonom olakšan posao države, jer je teret dokazivanja na fizičkom licu, a ne kao u krivičnim procesima na tužiocu.

Viniš je najavio da će to šta su troškovi za „privatne potrebe“, biti propisano kroz nove dopune zakona, da se posebnim postupkom utvrđuju, naprimer, skupa zimovanja i letovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari