Jeremić: Bez promena SAD prema Balkanu 1Foto: Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da od pobede Donalda Trampa ili Džozefa Bajdena na izborima za predsednika SAD ne očekuje bitne preokrete u spoljnoj politici, već preokret u domaćoj politici SAD.

Jeremić je za Njuzmaks Adria rekao da ne očekuje bitne promene u odnosu na Kinu ili na Balkan, ako pobedi kandidat demokrata Džo Bajden.

„U stilu možda da, neće biti interesantnih tvitova ili donošenja odluka koje nisu prošle kroz određene institucije. Možda će biti manje rijalitija“, rekao je Jeremić, odgovarajući na pitanje da li će se promeniti spoljna politika ako pobedi Bajden.

Jeremić je rekao kako očekuje da će, ako Bajden pobedi, Vašingtonski sporazum biti „manje obavezujući“, jer to nije međunarodni dokument u obavezujućem smislu, već u neku ruku „šou“.

„Bitnije je ono što se dogovorilo – da je stvoren presedan odlaska u Belu kuću da bi se dogovaralo nešto o Kosovu i onda budući predsednik SAD može da vas pozove ponovo i onda neke druge, ozbiljnije sročene stvari, u više obavezujućoj formi, budu stavljene na sto“, rekao je Jeremić.

Kada je reč o odnosima Evrope i SAD, Jeremić smatra da oni neće biti potpuno isti kao pre Trampovog dolaska, ako dođe do promene u Beloj kući, kao i da će tenzije biti relaksirane.

On je rekao da je prošli put ova vlast odlučila „da igra na“ Hilari Klinton, a ovog puta na Donalda Trampa.

Jeremić je ocenio da je američka birokratska javnost „dobro zapamtila“ da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred izbore otišao u Belu kuću i „praktično podržao Donalda Trampa sa svojim potpisivanjem sporazuma“.

„To je nešto što oni neće zaboraviti. Ovo će zapamtiti“, ocenio je Jeremić.

On je prognozirao da će „biti napeto“ na izborima u SAD i da se bar nekoliko dana neće znati ko je pobedio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari