Jeremić: Deo međunarodne zajednice otvoren za razgovor o alternativi 1Foto: Screenshot YouTube/Južne vesti

Predsednik Narodne stranke i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da se u međunarodnoj zajednici situacija menja i da je sve više onih koji su, prvi put u poslednjih nekoliko godina, otvoreni za razgovor o alternativi aktuelnom poretku u Srbiji.

„To je izuzetno složen diplomatski zadatak – da od toga da svi defakto podržavaju Vučića dođete do okolnosti u kojima svi svoje interese pronađu u promeni stanja“, rekao je Jeremić u intervjuu nedeljniku „Vreme“.

Jeremić je naveo da nije jednostavno proceniti koliko bi to moglo da traje, ali da bi orijentir mogao da bude institucionalni kalendar koji predviđa održavanje redovnih izbora u prvom kvartalu 2020. godine.

Predsednik Narodne stranke je dodao da Vučić od 2012. godine ispunjava delu međunarodne zajednice obećanje da će problem Kosova biti rešen u skladu sa njihovim očekivanjima.

„Zato bi sada bilo naivno verovati da su oni spremni da Vučića tek tako lako puste niz vodu jer je ostalo još samo da ga privole da stavi potpis na konačni, pravno-obavezujući sporazum kojim bi se Srbija nepovratno odrekla dela teritorije, a Kosovo u potpunosti i nepovratno afirmisalo u međunarodnoj areni“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da bi bilo jako opasno upasti u zamku pokušaja da se stekne dodatna međunarodna naklonost davanjem nekakvih obećanja strancima da bi nova vlast bila spremna da uradi ono što Vučić ne može ili ne sme u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja.

„U politici se obećanjima ponekad previše olako barata, ali u međunarodnom prostoru, pogotovo kada su u pitanju velike sile, tako nešto može imati nesagledive posledice. Sviđalo se to nama ili ne, iako građanski protesti nisu predominantno inspirisani otporom Vučićevoj kosovskoj politici, oko Kosova će se stvari u velikoj meri lomiti. Tu bi zato trebalo biti vanredno pažljiv i odgovoran“, rekao je Jeremić.

Upitan o mišljenju Međunarodnog suda pravde (MSP) da Albanci nisu prekršili međunarodno pravo proglašenjem nezavisnosti Kosova, Jeremić je odgovorio da je deklaracija privremenih organa u Prištini kojom je proglašena nezavisnost identična „potpisu na salveti da je zgrada u kojoj sedimo teritorija nezavisne države“.

„Znate kako, ako bismo Vi i ja danas na salveti potpisali da proglašavamo da ova zgrada u kojoj se nalazimo postaje nezavisna država, time ne bismo prekršili međunarodno pravo, ali bismo se uprkos tome i dalje nalazili na teritoriji Republike Srbije,” rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je MSP, međutim, podvukao da što se tiče statusa teritorije Kosova i Metohije, svaku odluku o njegovoj promeni može doneti isključivo Savet bezbednosti UN.

„To je verovatno najjači adut koji u svojim rukama ima neko ko u ime Beograda pregovara ili će pregovarati u budućnosti“, rekao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari