Jeremić: Đilas i ja nismo isto 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da nije nikakva tajna da je sa predsednikom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom imao „više od jednog nesporazuma u životu“ i da ne sagledavaju na isti način budućnost Srbije nakon promene vlasti, ali da se sada zajedno zalažu za fer i slobodne izbore.

„Nas dvojica nismo isto. Đilas zastupa državni kapitalizam i socijaldemokratiju, a Narodna stranka ne. Mi smo na desnom centru, mi verujemo u domaće privatno preduzetništvo, jake institucije, tradicionalne vrednosti i pridajemo ogromnu važnost borbi za nacionalne interese“, rekao je Jeremić zrenjaninskoj televiziji KTV, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

„Sve i da postoji sukob među nama, ne bih o tome javno govorio. Đilas i ja ćemo, nakon što se Srbija oslobodi jarma diktature, skoro sigurno biti na različitim stranama – to je očigledno. Ali odgovorni ljudi u opoziciji danas svoja neslaganja ne bi trebalo da iznose u javnost“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je neophodno da opozicija ima zajedničkog kandidata za predsednika Srbije, a da bi za parlamentarne izbore trebalo doneti racionalnu odluku o tome da li će nastupiti na jednoj listi ili u više kolona, zasnovanu na „sveobuhvatnom sagledavanju okolnosti izbornog procesa“.

Predsednik Narodne stranke, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je da je razgovarao sa predstavnicima EU i da je unija izrazila spremnost da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

„Verujem da će se EU u tom procesu ozbiljnije angažovati, a među ključnim zahtevima opozicije biće ravnomerna zastupljenost na RTS-u i sprečavanje zloupotreba nacionalnih frekvencija“, dodao je Jeremić.

Jeremić: Đilas i ja nismo isto 2

Jeremić je istakao da bi fer izborni uslovi podrazumevali i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje u televizijskim duelima sa predstavnicima opozicije, ali da će se on tome „odupirati iz sve snage“, jer se posle osam godina gotovo potpune kontrole nad medijima „ne snalazi najbolje sa pitanjima koja nisu naručena“.

„Vučić se izobliči kada mu pitanje postave novinari retkih medija koji nisu pod njegovom kontrolom – počne da se svađa i izgovara stvari apsolutno neprimerene javnoj funkciji koju obavlja“, rekao je Jeremić.

„Zamislite da se on usudi da sa mnom razgovara na televiziji i da mu tu postavim nekoliko jednostavnih pitanja, recimo o takozvanom vašingtonskom sporazumu i uopšte o spoljnoj politici? Doživeo bi nervni slom“, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari