Jeremić: Ishod izbora u SAD daleko od završetka 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik Narodne stranke i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da je na izborima u SAD „stvar daleko od završene“, naročito imajući u vidu narativ koji je Donald Tramp još ranije najavio, a onda i sproveo u delo u izbornoj noći, kada je proglasio pobedu i „stavio pod znak pitanja ceo proces ukoliko on ne bude pobednik“.

„Ne bih potcenjivao Trampa kada je reč o njegovoj spremnosti da pozove svoje pristalice na proteste, niti bih potcenjivao njegov pravni tim“, rekao je Jeremić televiziji N1.

Jeremić je precizirao da ako najmanje jedna država ne bude u prilici da 14. decembra obezbedi elektore, onda glasanje mora da se dogodi bez njih, a ukoliko nijedan od kandidata ne bude imao 270 glasova, onda 12. amandman na Ustav SAD predviđa da se za predsednika glasa u Predstavničkom domu, a za potpredsednika u Senatu.

“Ukoliko dođe do glasanja u Predstavničkom domu, to nije glasanje ’jedan kongresmen jedan glas’, nego svaka savezna država ima po jedan glas. Republikanci, iako imaju manji broj članova u Predstavničkom domu, imaju većinu u 26 od 50 država, tako da će situacija biti daleko komplikovanija. Šta god da se desi, Ameriku očekuju izborna i politička kriza“, dodao je Jeremić.

Jeremić je rekao da su predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik podržavali Donalda Trampa u izbornoj kampanji, i sa njegovim saradnicima dogovarali da u slučaju Trampove pobede organizuju veliki miting na fudbalskom stadionu Crvene zvezde na kojem bi sva trojica govorila ispred autobusima dovezenih pristalica SNS-a, verovatno u prisustvu srpskog patrijarha.

„Ne mislim da je velika verovatnoća da Tramp ostane predsednik, ali to je i dalje moguće, i ne bih potcenio privlačnost rijalitija za obojicu, ko i da to bude vezano za rešavanje pitanja Kosova“, naveo je Jeremić.

Jeremić je rekao da je Vučić „kockar koji je sebe poistovetio sa državom“ i da je Srbija jedina zemlja Zapadnog Balkana čije se državno rukovodstvo otvoreno stavilo na jednu stranu u američkim izborima.

„To nije bio mudar potez – kada su tako visoki ulozi u igri i kada je tako visoka polarizacija u SAD. Vučića to može i te kako koštati ukoliko pobedi Džo Bajden. Odlučio je da se kocka i vuče poteze za koje misli da može sebi da priušti, zbog osećaja supremacije i identifikacije sa državom. Bojim se da mu se to može obiti o glavu”, dodao je Jeremić.

Jeremić je rekao da bi Bajden, ako bi pobedio na izborima, bio predsednik SAD sa najvećim iskustvom na Balkanu, ali da ne bi bio mnogo fokusiran na region, jer su prioriteti američke spoljne politike odnosi sa Kinom i mnoga druga pitanja.

„Bajden u slučaju pobede verovatno ne bi insistirao na takozvanom vašingtonskom sporazumu, a milijardi obećavanih posle potpisivanja u Beloj kući neće biti ko god da pobedi. Najopasnija stvar u vezi sa tim papirom mogla bi biti da se iskoristi presedan da su lideri iz Beograda i Prištine došli u Belu kuću na pregovore, pa bi predsednik SAD ponovo mogao da ih pozove, ali da taj put na stolu bude papir koji će biti mnogo ozbiljniji i pravno obavezujući“, zaključio je Jeremić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Jeremić: Ishod izbora u SAD daleko od završetka”

  1. Jeremiću, nije se Vučić bacio u zagrljaj Trampu ( kao nekad Klingtonu) , nego je Tramp ščepao Vučića ( kao nekad Bili) – „naši“ igraju kako gazda kaže, jer nisu tu ( na vlasti) što nečem vrede, nego su tu ( na vlasti) baš zato što ničem ne vrede..

  2. Vucicu vise odgovara pobeda Bajdena, jer ga bas briga za resenje KIM, jer bi ga svakako grenel i ane srusili. Grenel se sprda sa njim. Ane se pravi lud(a)/, kao ne vidi tu sprdnju. Ima drzavljanstvo Hrvatske i Amerike, sklopio(la) brak u Americi, dete joj(mu)se rodilo u Americi i ima svu zastitu iste. Kada krene bezanija, njoj nece biti tesko da kao drzavljanin bilo koje od ove dve zemlje odleti redovnim letom gde pozeli, Hrvatska (EU) ili Ameriku. Av je rakao da je podrzao klintonku, jer je pametan. Ona izgubi, ali bi se sada setila para i podrske i zato av i odgovara pobeda bajdena.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.