Jeremić: Kada EU bude zaoštrila retoriku prema srpskim vlastima, kraj će biti blizu 1Foto: Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da će promena vlasti u Srbiji  uslediti vrlo brzo nakon što Evropska unija počne da koristi rečnik sličan kao prema Belorusiji.

„Belorusija je malo drugačija od Srbije. Slično je to da postoji zainteresovanost više od jednog međunarodnog faktora – Zapada i Rusije – ali  je odnos snaga drugačiji. U Belorusiji je dominantnija Rusija, dok je u Srbiji dominantniji uticaj EU. Lakše je biti oštar na rečima kada niste presudni faktor“, rekao je Jeremić na konferenciji za novinare u Čačku.

Jeremić je istakao da je važno da do promene vlasti dođe na izborima.

„Mi ne zastupamo revolucionarnu promenu i pravdu – do toga se može doći i mirnim, institucionalnim putem. Do promene vlasti ćemo doći tako što ćemo učestvovati na slobodnim izborima, a do pravde će se doći poštovanjem zakona i preko sudova,” rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je „tek prvi veliki zadatak Narodne stranke da u istoriju pošalje režim SNS-a“, a da će ih posle biti mnogo, od kojih je uspostavljanje vladavine prava među najvažnijim.

„Potpuno je jasno da ovaj saziv Skupštine Srbije neće izdržati ceo mandat. Pred nama su meseci u kojima će ekonomska i zdravstvena situacija biti daleko složenija nego danas, pa se može dogoditi da brzo uslede i izbori“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je zato najvažniji zadatak Narodne stranke u narednim mesecima jačanje stranačke infrastrukture, kako bi bila stvorena organizacija sposobna da kontroliše sva biračka mesta u Srbiji i tako odbrani izbornu pobedu i spreči krađu glasova.

Upitan o odnosima Srbije i Hrvatske, Jeremić je odgovorio da je jučerašnji govor predsednika Hrvatske Zorana Milanovića bitno drugačiji od retorike tokom obeležavanja godišnjice „Oluje“.

„Za žaljenje je, međutim, što je Hrvatska odabrala da za stvar oko koje će cela nacija biti ujedinjena izabere dan velike tragedije Srba. Dok god ’Oluja’ bude u Hrvatskoj tačka nacionalnog okupljanja, teško da je moguće potpuno pomirenje i potpuna normalizacija odnosa“, rekao je Jeremić.

Na pitanje o predstojećim izborima u Crnoj Gori, Jeremić je odgovorio da je u toj susednoj državi situacija zabrinjavajuća.

„Bojim se da nedelja neće biti dan najveće napetosti, već će one uslediti tek nakon završetka glasanja. Verujem da neće doći do saglasnosti svih političkih aktera da su izbori završeni i da neće postojati slaganje oko broja osvojenih glasova i mandata u parlamentu“, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, ocenio je da Srbija nije učinila sve što je mogla kako bi se u Crnoj Gori izbegle napetosti i sukobi, i izrazio nadu da do toga ipak neće doći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari