Jeremić: Ne možemo odustati od bojkota, na bojkot smo naterani 1Foto: Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je večeras da je evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji na sastanku sa predstavnicima opozicije ponovio poziv svim strankama da izađu na izbore.

Predstavnici SZS rekli su da ne mogu odustati od bojkota i da su na bojkot naterani.

Jeremić je, posle sastanka sa Verheljijem i delegacijom EU, rako da je Savez za Srbiju izrazio podršku novoj metodologiji za pristupanje EU, ocenivši kako je „u diplomatskom smislu važno“ da je večerašnji sastanak javno najavila delegacija EU.

On je ocenio da trenutno stanje demokratije u Srbiji nije dobro i da se ne radi ništa na planu evropskeih integracija, ali je poručio da su opozicione partije „otvorene za saradnju sa EU“.

Večerašnjem sastanku u sedištu Misije EU u Beogradu prisustvovali su i Natan Albahari u ime Pokreta slobodnih građana, lider Sstranke slobode i pravde Dragan Đilas i lider Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić.

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić rekao je spreman za razgovore o planovima nakon bojkota izbora i ocenio da je to važnije od samog bojkota, „šta raditi da bismo doprineli demokratiji u Srbiji“.

Tadić je kazao novinarima, nakon sastanka dela opozicije koji je objavio bojkot predstojećih izbora s predstanicima Evropskog parlamenta, da su predstavnivi EP kazali da se bojkotom izbora „ne doprinosi demokratiji u Srbiji“, ali da su te stranke iznele stav da je bojkot jedino rešenje.

On je zamolio ljude koji razmišljaju o izlasku na izbore, da „još jednom razmisle“ i dodao da neće da nameće svoj stav, niti da nekoga ko izađe na izbore nazove „izdajnikom“, ali je ocenio važnim da se „pažljivo oceni šta treba činiti“.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji pozvao je ranije večeras u Beogradu sve političke stranke da učestvuju na izborima, da ih ne bojktuju.

Mislimo da je to neophodno za Srbiju i sa ovog mesta upućujem tu poruku da demokratija funkcioniše ako svi učestvujemo, rekao je Varhelji na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim poslanicima Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom u EU info centru.

Na pitanje da li misli da bi sada izbori, da se održavaju bili fer i slobodni, Varhelji je ocenio da su uslovi ispunjeni, ali da ih treba iskomunicirati sa građanima.

Razumeo sam da parlament radi na ispunjenju svojih zadataka, dodao je on i ponovio poziv svim stranama da učestvuju u izbornoj kampanji i radu parlamenta.

Ovde smo na zajedničkoj misiji, dodao je Varhelji, da se obratimo svim skupštinskim i vanparlamenatrnim strankama da sarađuju i dođu do zajedičkog imenitelja kako bi se ubrzao proces pristupanja i reformi.

Znamo da je Srbija u situaciji uoči izbora, da se odvija razgovor između stranaka i vidim da je taj proces doneo značajne rezultate, te se nadam da će se to nastaviti i posle izbora, ukazao je Varhelji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari