Varhelji pozvao sve političke stranke da učestvuju na izborima, da ih ne bojktuju 1FoNet/Aleksandar Levajković

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji pozvao je večeras u Beogradu sve političke stranke da učestvuju na izborima, da ih ne bojktuju.

Mislimo da je to neophodno za Srbiju i sa ovog mesta upućujem tu poruku da demokratija funkcioniše ako svi učestvujemo, rekao je Varhelji na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim poslanicima Tanjom Fajon i Vladimir Bilčikom u EU info centru.

Na pitanje da li misli da bi sada izbori, da se održavaju bili fer i slobodni, Varhelji je rekao da su uslovi ispunjeni, ali da ih treba iskomunicirati sa građanima.

Razumeo sam da parlament radi na ispunjenju svojih zadataka, dodao je on i ponovio poziv svim stranama da učestvuju u izbornoj kampanji i radu parlamenta.

Ovde smo na zajedničkoj misiji, dodao je Varhelji, da se obratimo svim skupštinskim i vanparlamenatrnim strankama da sarađuju i dođu do zajedičkog imenitelja kako bi se ubrzao proces pristupanja i reformi.

Znamo da je Srbija u situaciji uoči izbora, da se odvija razgovor između stranaka i vidim da je taj proces doneo značajne rezultate, te se nadam da će se to nastaviti i posle izbora, ukazao je Varhelji.

Važno je, dodao je on, da se u Skupštini uspostavi solidna većina za neohodne reforme, posebno pravosudne, koje se tiču izmena Ustava, da imaju potrebnu skupštinsku podršku. Upitan o izmeni zakona o cenzusu, Varhelji je rekao da je razgovarao o tome sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i predsednicom parlamenta Majom Gojković.

Te promene u poslednjem trenutku, ocenio je Varhelji, nisu najbolji način da se počne period kampanje. „Ali, rekli su nam kako je to podržala cela Skupština i da to ne treba da bude razlog za brigu“, istakao je Varhelji.

Prema njegovim rečima, u različitim političkim sistemima imate različite nivoe cenzusa – tri, pet, sedam, 10 odsto, ali ključno je to da u parlamentu postoji jednoglasna podrška.

Varhelji je naveo kako EU nema mehanizam da ubedi deo opozicije da ne bojkotuje izbore, ali je najavio da će se „upravo sastati“ sa njima i pokušati da ih ubedi da se vrate za sto sa poslanicima Evropskog parlamenta (EP).

Poslanica EP Tanja Fajon ocenila je da je glavna poruka „sloboda medija, sloboda medija, sloboda medija“ i da je to najznačajniji uslov i za one koji su u bojkotu.

Imamo još mogućnosti da se unaprede uslovi i želimo da ostavimo otvorena vrata za dijalog, za opoziciju koja je u bojkotu da se vrati za sto i vrati na izbore, rekla je Fajon.

Komesar nam nudi priliku i podršku u međupartijskom dijalogu, naglasila je Fajon i navela da su ona i Bilčik bili zadovojni u decembru kada su dogovoreni pomaci.

Fajon je rekla da su ponovo tu kako bi se učinilo sve što je moguće da se vrati poverenje u institucije, da bi postojali uslovi za fer, demokratske izbore, ali i pluralne, otvorene, slobode i profesionalne medije.

Fajon je istakla kako većina onih političara koji neće ići na izbore tvrde da se situacija pogoršava, da nema nezavisnih medija, a da je u lokalnim medijima situacija i gora. Imamo još mogućnosti i želimo da ostavimo otvorena vrata za dijalog za opoziciju koja je u bojkotu, da se vrati za sto i na izbore, istakla je ona.

Fajon je, na pitanje o izjavi šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića da za nju još traje rat u Sloveniji 1991. godine, ocenila da taj poslanik „širi govor mržnje“ koji joj je poznat.

Mi smo u Evropskom parlamentu navikli na drugačiju kulturu političkog dijaloga. Žalim što je to tako i danas sam to rekla predsednici Skupštine i pozvala je da učinimo sve da se takav govor mržnje ne širi, naglasila je slovenačka evroparlamentarka Tanja Fajon.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da su ponovo došlu u Srbiju da bi videli šta je postignuto posle međupartijskog dijaloga i da će razgovarati sa različitim stranama.

Mi smo se bavili medijacijom za izgradnju mera za poverenje i svaka prilika treba da se iskoristi kako bi izbori bili uspešni do samog dana njihovog održavanja, da bi svi učestvovali – i politički akteri i javnost, rekao je Bilčik.

Ovo nije naša poslednja poseta jer međupartijski dijalog posebno važan posle izbora i u koordinaciji sa Evropskom komisijom taj dijalog možemo iskoristiti kao platformu za dijalog o reformama, zaključio je Bilčik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari