Jeremić: Rusija podržava Srbiju, ali Putin prezire Vučića 1Vuk Jeremić Foto: FoNet/TV FoNet

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je ocenio da se vlast u Srbiji „potpuno servilno odnosi prema Zapadu“ i da je njen odnos prema Rusiji „licemeran i neiskren, uprkos podršci koju Moskva pruža Beogradu“, saopštila je danas ta stranka.

„Zato (predsednik Rusije Vladimir) Putin gaji lični prezir prema (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću, što je u više navrata pokazao načinom na koji je sa njim pred kamerama razgovarao u Moskvi. Putin u Vučiću s punim pravom vidi sve karakterne osobine (predsednika Crne Gore) Mila Đukanovića i zbog toga mu uopšte ne veruje“, kazao je Jeremić.

On je naveo da uspostavljanje i promena vlasti na prostoru Balkana se „nikada u istoriji nisu dogodili u potpunosti izolovano od stranog faktora“.

„Kombinovana snaga unutrašnjeg i spoljnog pritiska promeniće i ovu korumpiranu vlast“, kazao je Jeremić.

Jeremić je naveo da rešavanje statusa Kosova nije „premestio iz Ujedinjenih nacija u Evropsku uniju“, te da će njegov status ostati regulisan isključivo rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 sve dok zvanična Srbija ne odluči suprotno, na primer tako što potpiše „nekakav sporazum o ‘razgraničenju’ sa Albancima“.

On je dodao da je Vučić došao u situaciju u kojoj će mu se u 2019. godini „tražiti da preda mnogo više od onoga što je planirao“.

„Ako dopustimo Vučiću da počini veleizdaju time što će potpisati sporazum koji omogućuje Kosovu članstvo u UN, to neće biti poslednja stvar koju će on biti spreman da preda zarad opstanka na vlasti. Nakon toga ide pokušaj razvlašćivanja Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine, pa integracija Srbije u NATO“, ocenio je Jeremić.

Komentarišući proteste „Jedan od pet miliona“, koji se od prošlog meseca održavaju u Beogradu, Jeremić je naveo da su u pitanju „i građanski i nacionalni protesti“.

„Protesti su prevazišli pobunu političke opozicije. Protestuju svi kojima je dosta ovakve vlasti. Ljudi su šetali i u Kuršumliji, a verujem da će uskoro demonstracije prerasti u svenarodni pokret koji će odneti zlo koje nas je snašlo“, rekao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari