Jeremić: Vlast hita da razmeni teritorije 1Foto: Markku Ojala/EPA

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas za N1 da državno rukovodstvo hita ka rešenju za Kosovo i Metohiju u vidu razmene teritorija i potpisivanja ugovora koje bi omogućilo članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN).

On je naveo da je reč o razmeni Preševske doline i dodao da o tome ima konkretne informacije.

Prekrajati granice sopstvene zemlje u miru je nešto na šta nijedna, normalna, pristojna, pametna vlast nikada ne bi pristala, ukazao je Jeremić.

Onog trenutka kad ste dali Preševsku dolinu Albancima, napravili ste presedan da se granica precrtava u Sandžaku ili bilo gde na teritoriji Srbije, naglasio je on.

Jeremić je naveo i da Vučić sada gleda njegov nastup na TV N1, napominjući da je predsednik Srbije trebalo da bude gost TV Pink u devet sati, ali je zbog njegovog gostovanja na N1, Vučić pomerio svoje obraćanje na TV Pink u 10 sati.

Jeremić je napomenuo da su posle mišljenja Međunarodnog suda pravde, Albanci naterani za pregovarački sto.

Oni su 2008. godine proglasili nezavisnost i mislili su da se nikad neće vratiti za pregovarački sto, a mišljenje Suda ih je nateralo, dodao je Jeremić.

Jeremić je rekao i da onog trenutka kada Kosovo postane deo UN, nema više pregovora o imovini.

Dijalog da, naravno, ali neistina je da je „ne“ Kosovu u UN zamrznuti konflikt, rekao je Jeremić.

Nas, recimo, zanima isključivo imovina vredna, šta je budućnost i šta je čije, odgovorio je Jeremić na konstataciju da Albance interesuje samo nezavisnost.

Ko kaže da sedište u UN obezbeđuje mir i normalnost jedne teritorije. Tajvan nije član UN i ima izuzetno efikasne ekonomske donose sa Kinom i ne može se reći da na Tajvanu vlada nenormalnost, napomenuo je Jeremić.

Vi se stalno vraćate na status, ali neću da pričam o statusu kada nema garancije za zaštitu crkva i manastira, kada nema razgovora o desetinama milijardi imovine, naveo je on.

Jeremić je objasnio da Savez za Srbiju predstavlja političko udruživanje da bi se ispunio program od 30 tačaka i kako bi zemlja počela da funkcioniše kao normalna, demokratska država u kojoj se poštuju ljudska prava i vladavina prava, „što trenutno nije slučaj“.

Jeremić je objasnio da tih 30 tačaka treba da bude program prelazne vlade koja bi došla posle promene vlasti, bila bi ekspertskog karaktera, oročena na period od godinu dana.

To je potrebno da bi se ispunile te tačke i da se pripreme normalne uslove za fer, poštene i slobodne izbore za Skupštinu Srbije, a Narodna stranka smatra da bi to trebalo da bude ustavotvorna skupština, a onda na tim slobodnim izborima, svi bi mogli da kandiduju svoje planove i programe, objasnio je Jeremić.

Savez za Srbiju se zalaže da Srbija gradi institucije, dostiže evropske standarde, pregovara sa Evropom, da izgleda kao moderna evropska zemlja, rekao je Jeremić i naglasio da će se pitanje eventualnog članstva Srbije u EU naći na stolu tek za 10 godina.

Ako ste za primitivnu diktaturu, vi glasajte za Aleksandra Vučića, rekao je Jeremić, a ako ste za uređeno, demokratsko društvo, najbolji izbor je Savez za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari