Jerkov i Žiković: Kako poginuti za fer izborne uslove i ko da organizuje proteste 1Aleksandra Jerkov Foto: Medija centar (arhiva)

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov izjavila je danas da bi izbori u ovim uslovima bili „potpuno neregularni“ i da opoziciju građani koji protestvuju obavezuju da ne takve ne izađu, navodeći i da očekuje u narednih desetak dana da protesti budu organizovani u Novom Sadu, kao i da ih očekuje i u svim većim gradovima.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković je, gostujući u istoj emisiji TV N1, Novi dan, rekao da opozicija treba da metaforički rečeno  „izgine“ u bori za izborne uslove i da, uz svo poštovanje građanskih udruženja i inicijative, ne razume zašto političari ne organizuju proteste.

„Vučić građanima polusiledžijski preti vanrednim izborima, koji bi, pod ovim uslovima, bili lažni. Dok se ne obezbedi potpuno ravnopravna utakmica koja bi vodila do izbora, oni bi bili potpuno neregularni“, rekla je Jerkov.

Prema njenim rečima, „građani koji protestvuju nas obavezuju da ne izađemo“ na takve izbore, a opozicija je „jedinstvena u tome da posluša šta građani poručuju“.

Govoreći o protestima, koji se održavaju subotom, ona je rekla da treba da ih organizuju oni koji sad to čine, koji su „uložili autoritet svog imena i očito su to u stanju“ i veruje da će ih u Novom Sadu organizovati „ugledni građani, borci za ljudska prava“.

„Na opoziciji je da ih podržimo, ne treba da se opterećujemo ko  ih organizuje“, rekla je Jerkov, koja je tokom gostovanja sa Živkovićem zaključila da se „očito slažu“ da „nema izbora dok nema uslova za njih, jer smo videli kako danas izgledaju“.

Živković je rekao da će se izjasniti da li treba bojkotvati izbore kad se raspišu i vidi se „atmosfera i uslovi za njih“, uz opasku da nečemu što kaže Vučić ne treba verovati jer on „laže i samog sebe“.

Prema njegovim rečima, borba za izborne uslove treba da bude „svaki dan i jasna“, ne treba da bude takva da se političari kriju iza građana, „da se krijemo iza toga da su oni odgovorni da li oni žele izbore ili ne“.

„Ako bi se u ovom trenutku donela odluka o bojkotu to bi bio novogodišnji pokon Vučiću, on bi stvorio nekoliko kvaziopoziconih stranaka“, rekao je Živković.

Treba, rekao je, da „‘poginemo’ za izborne uslove pre nego kažemo – bojkot“, i ocenio da građani ne izlaze na proteste svake subote da bi bojkotvali izbore „po svaku cenu, već traže promene“.

Navodeći da ne razume zašto političari ne organizuju proteste, on je rekao da ako se „neko stidi što je političar“ ne treba da se bavi politikom.

Predložio je da se tokom protesta 16. januara, na dan ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, napravi veliki miting u Beogradu i da njegovi  učesnici „okruže“ zgrade Skupštine i Predsedništva Srbije.

Tu bi trebalo, rekao je, ostati dok se ne smene republička tužiteljka, ministarka pravde, ministar policije, a „Vučić je rekao da bi sa nim i on otišao“,  i to bi bio „minimum za normalne uslove“.

Živković je rekao da su za smrt Ivanovića „krive vlasti u Prištini i Beogradu“, kao i da je ubijen iz političkog razloga kao i  da su ga imali i u Prištini i u Beogradu.

Na primedbu da za takvu tvrdnju treba da ima dokaze, on je rekao da pre toga Vučić treba da ima dokaze za svoju tvrdnju kad opoziciju naziva „krimanlcima i lopovima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari