Ješić: Bojkot bi bio pritisak na vlast 1Foto FoNet Zoran Mrdja

Poslanici koji podržavaju Savez za Srbiju treba da napuste parlament, a Demokratska stranka mora o tome da razgovara na stranačkim organima. Ako SZS želi pristojne uslove za izbornu kampanju, mora da otvori ovu temu, između ostalog i u vidu pritiska na Aleksandra Vučića, sa ciljem organizovanja iole pristojnih i fer izbora, kaže za Danas Goran Ješić, poslanik DS u Skupštini Srbije.

Navodeći razloge za bojkot on kaže da stvarnost u Srbiji još od 2012. predstavljaju zatvoreni mediji, nedemokratska atmosfera u društvu, fizički obračuni sa neistomišljenicima te zloupotreba državnih institucija u cilju obračuna sa opozicijom, ali i zatvoren parlament koji je bio poslednji prostor ostavljen opoziciji sve do sednice kada je usvajan ovogodišnji budžet u decembru 2017. Od tada je, kaže, SNS na zakone koje sami predlažu podnela oko 5.000 amandmana i time uskratila i ono malo vremena koje je pripadalo opoziciji.

– Drugi važan razlog je političke i institucionalne prirode. Aleksandar Vučić navodno vodi „dijalog“ oko pitanja statusa Kosova, i to bez platforme usvojene u parlamentu. Tu kvazidebatu vodi sa svima, od Soroševih rođaka pa do SPC samo je ne vodi u parlamentu – ukazuje on.

Kako dodaje, pri donošenju odluke o bojkotu poslanici koji podržavaju SZS moraju da budu jedinstveni.

Na pitanje da li je ceo poslanički klub DS spreman da prihvati bojkot, on odgovara da drži da su svi, kao i on, deo DS te da bi svaku stranačku odluku donesenu na demokratski način morali apsolutno da poštuju. Ješić je, kaže, razgovarao s predsednikom DS Zoranom Lutovcem i smatra da je poslednji trenutak da se o tome razgovara i na organima stranke.

Upitan koji su ciljevi bojkota, on navodi omogućavanje opozicionim predstavnicima da budu prisutni na RTS, otvaranje posebne sednice po pitanju Kosova u parlamentu, prestanak opstrukcije vladajuće većine u parlamentu i jasno definisani pošteni uslovi za izlazak na prve naredne izbore.

Na pitanje da li je bojkot parlamenta uvod u bojkot izbora, on odgovara da se u ovakvim uslovima treba opredeliti za bojkot izbora, ukoliko se situacija ne promeni. On ističe da je učestvovanje u Vučićevim izborima i rad u ovakvom parlamentu saučesništvo u rušenju i institucija, kao i uništavanje kakve takve demokratije.

Savez prvi put na izborima

Savez za Srbiju saopštio je da će izaći na predstojeće lokalne izbore u Lučanima, ocenjujući ih kao „ozbiljan test“. Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Čačku, lideri tog opozicionog bloka najavili su i formiranje stručnog tima koji će pratiti neregularnosti na ovim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari