Joksimović: Pobeda proevropskih partija za opstanak principa partnerstva u EU 1Foto: Srpska napredna stranka

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je na Političkoj skupštini Evropske narodne partije (EPP), koja je održana u Briselu, saopšteno je iz Srpske napredne stranke.

Tokom dvodnevne Skupštine, članovi EPP-a diskutovali su o nedavno održanim evropskim izborima i mogućim projekcijama za pozicije u novom sazivu EU institucija.

Predstavljeni su i najvažniji rezultati izbora za novi saziv Evropskog parlamenta (EP) po političkim grupama i državama članicama, gde je istaknuto da je EPP ponovo odnela pobedu i zadržala poziciju najveće i najuticajnije političke grupacije u novom sazivu EP. EPP, kao politička porodica, dobila je najveću podršku građana u pojedinačno čak 15 država članica, a nakon Bregzita, EPP će biti jedina politička porodica koja će imati poslanike iz svih država članica.

Joksimović je čestitala članovima predsedništva EPP i sestrinskim partijama na postignutim rezultatima i činjenici da je izlaznost na proteklim izborima rekordna u poslednjih dvadeset godina.

Kako je naglasila, pobeda proevropskih partija, predvođenih Evropskom narodnom partijom, potvrda je opstanka principa dogovornog partnerstva unutar Evropske unije i time je dat demokratski legitimitet zajedničkoj aspiraciji i posvećenosti razvoju i prosperitetu EU, ali i podrška nastavku politike mira i stabilnosti.

U odvojenom razgovoru sa potpredsednikom EPP-a, izvestiocem EP za Srbiju i predsedavajućim Spoljnopolitičkim komitetom EP Dejvidom Mekalisterom, bilo je reči o ovogodišnjem procesu izrade i ocenama u Godišnjem izveštaju za Srbiju.

Joksimović je razgovarala i sa potpredsednikom EPP i evropskim komesarom za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom na iste teme, i poslala poruku da Srbija očekuje kredibilan i na činjenicama zasnovan stav EU članica o otvaranju novih poglavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari