Joksimović: Rakić (DS) ne razume trenutak transformacije EU, ići ćemo velikim koracima ka reformama 1Foto:Beta/MIlan Obradović

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas povodom tvrdnji Demokratske stranke (DS) da Srbiji preti suspenzija pristupnih pregovora sa EU zato što nema napretka, da funkcioneri te stranke ne razumeju trenutak transformacije Evropske unije i politike proširenja.

Zamenica predsednika DS Dragana Rakić izjavila je danas da Srbiji preti suspenzija pristupnih pregovora sa EU i da zemlja mora da se vrati na evropski put reagujući na raniju izjavu Jadranke Joksimović da novi izveštaj EK konstatuje napredak Srbije.

Kako je Srpska napredna stranka saopštila, Joksimović je naglasila da Srbiji „ne da ne preti suspenzija“, nego da će u narednom periodu ići velikim koracima ka reformama „koje će svakako rezultirati ubrzanjem procesa, uz kredibilniju politiku prošrirenja i od strane EU“.

„A kad budete naučili elemente nove metodologije i njenu suštinu, videćete da nije tema otvaranje samo pojedinačnih pregovaračkih poglavlja, već koordiniramo napredovanje po tematskim klasterima, gde mislim da uz dodatan napor u reformskom segmentu, možemo do kraja godine da očekujemo i neki konkretan pomak“, rekla je ona.

Navela je da funkcioneri DS evrointegracije posmatraju kroz „neuku pristrasnu optiku“ kojoj je, kako je ocenila, samo cilj optuživati Vladu Srbije i predsednika Srbije Vučića – „koji im se svuda priviđa, pa i u Izveštaju gde nije ni pomenut“.

Dodala je da je po zakonu Srbije glavni pregovarač sa EU ministar za evropske integracije te Srbija ni u čemu „ne kaska“ i da uredno priprema i podnosi pregovaračke pozicije – „trenutno ih je pet spremno, a još dva su u uznapredovaloj fazi pripreme“.

„Sam Izveštaj po prvi put uvodi elemente nove metodologije i nijansiranije ocene političkih kriterijuma, upravo zato što je naglasak na političkom vodjstvu procesa, a ne na tehničkom, te nema potrebe da se niko brine za tehničku poziciju koordinatora pregovaračkog tima, jer će svakako biti imenovan“, kazala je ona.

Naglasila je da je u uslovima kada su „svi“ promenili prioritete, Srbija zabeležila u Izveštaju različit stepen napretka u većini oblasti, a da nazadovanja nema ni u jednoj.

„Srbija jedina zemlja u pristupnim procesu koja je 2017. godine oformila punokrvno i celovito Ministarstvo za evropske integracije nadležno za ukupan proces vođenja pregovora i programiranje IPA sredstava i pripreme za prelazak na kohezionu politiku“, kazala je Joksimović.

Rekla je da je šteta što ni u jednom Izveštaju u poslednjih nekoliko godina nije posebno naglašena pohvala za tako uspostavljenu institucionalnu strukturu koja, kako tvrdi, „odslikava političku posvećenost politici evrointegrisanja kao krovnoj strateškoj politici Vlade“.

„Ponavljam, nijedna druga zemlja u procesu nema postojanu strukturu kao Srbija. Što se tiče Pregovaračkog tima, on postoji i radi svoj posao, u skladu i pod političkim vodjstvom Ministarstva za evropske integracije i Vlade, a svakako da ćemo koordinatora za pregovarački tim imenovati, to je tehnička odluka i tehničko mesto“, navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari