Joksimović: Slovačka za ubrzanje evropskih integracija Srbije 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i novoimenovani ambasador Slovačke u Beogradu Fedor Rosoh razgovarali su danas o podršci Slovačke evropskom putu Srbije i aktivnom zalaganju za evropsku perspektivu regiona Zapadnog Balkana.

Oni su ocenili da postoji prostor za snažnijom i sveobuhvatnijom saradnjom sa Višegradskom grupom koja pored toga što važi za glasnog zagovornika proširenja, predstavlja i dobar primer regionalne povezanosti i saradnje, saopšteno je iz Vlade.

Joksimović je Slovačkoj zahvalila na poštovanju integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na podršci evropskom putu Srbije.

Dodala je da očekuje da će imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine doprineti unapređenju dijaloga, iako je to svakako kompleksno pitanje i proces.

Rosoha je izrazio uverenje da će Slovačka, kao iskren prijatelj i pouzdan partner Srbije, nastaviti da pruža jasnu podršku našem evropskom putu, istovremeno doprinoseći kredibilitetu politike proširenja EU.

Istakao je da se nada da, iako je trenutno fokus EU i država članica na saniranju štetnih posledica pandemije i ekonomskom oporavku, najavljeno odlaganje Izveštaja o napretku neće usporiti dinamiku otvaranja poglavlja sa Srbijom, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari