Joksimović: Srbija neće spoticati Severnu Makedoniju na putu EU 1Foto: Ministarstvo za EI / Twitter

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da su odnosi Srbije i Severne Makedonije dobri i da mogu biti još bolji, i dodala da Beograd neće stavljati prepreke Skoplju na putu ka Evropskoj uniji.

Ona je u Leskovcu, gde je predstavljen prvi program prekogranične saradnje Srbije i Severne Makedonije, kojeg finansira Delegacija EU preko IPA programa, rekla da Srbija „apsolutno podržava“ sve zemlje koje žele evropski put i da sa te strane „nikada neće nikoga spoticati“, što kako je ocenila, „ne rade svi u ovom procesu“.

„Mi smo zemlja kandidat, označeni smo kao prednjačeća zemlja, otvaramo poglavlja, koristimo fondove već dugo. Severna Makedonija čeka na početak otvaranja zvaničnih pregovara i sa te strane želim da kažem da Srbija, sve koji žele evropski put, apsolutno podržava. Smatramo da je zajednička evropska budućnost regiona svima u interesu i nadamo se i očekujemo da će  Severna Makedonija otpočeti uskoro pregovore“, rekla je Jadranka Joksimović.

Ministarka je ocenila da je prekogranična saradnja poseban vid saradnje koji Evropska unija nudi zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima „da bi se sa reči prešlo na dela“.

„Srbija se upravo tako ponaša, za razliku od nekih u regionu. Mi ono što govorimo, to i radimo, mi ne govorimo samo deklarativno da smo za dobrosusedske odnose i saradnju, mi prelazimo uvek sa reči na delo. Mislim da je ovo jedan jasan signal i pokazatelj da Srbija zaista razvija svoju koaliciju partnerstava u regionu i svetu. Mi želimo prijatelje, dobre i otvorene političke i ekonomske odnose, prekograničnu saradnju“, navela je Jadranka Joksimović.

Ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Severne Makedonije Goran Milevski ocenio je da Beograd i Skoplje imaju posebne relacije zbog prošlosti u zajedničkoj državi.

„Naše dve zemlje povezuje i jedinstvo – građenje i negovanje dobrosudedskih odnosa u regionu, kao dve zemlje čiji je prioritet članstvo u Evropskoj uniji. Naše zajedništvo se sada pokazuje i novo energetsko, infarstrukturno, kulturno povezivanje“, naveo je Milevski.

Osvrnuo se i na zajedničko učešće u programu prekogranične saradnje, prvom između Srbije i Severne Makedonije, za šta je EU izdvojila 3,5 miliona evra.

„Prekogranična saradnja preko IPA instrumenata je najbolja mogućnost da naše odnose podignemo na jedan visoki nivo, da gradimo zajedništvo, pored ostalih vrednosti EU, i saradnju u cilju razvoja regiona“, kazao je Milevski.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabricio izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje svečanom otvaranju prvog prekograničnog programa saradnje Srbije i Severne Makedonije.

„Imamo i jedno geslo ovog programa a to je – ‘dobri prijatelji, nove prilike’, što je i suština programa. Dobri prijatelji zato što je prvi princip u Evropskoj uniji upravo rad na dobrosusedskim odnosima i stvaranju dobrih odnosa dveju susednih zemalja. A drugi princip jeste da se prijateljima daju mogućnosti novih prilika“, naveo je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari