Joksimović: Tri poglavlja do kraja godine 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Očekujemo do kraja godine da otvorimo barem tri poglavlja za koje smo spremni, izjavila je danas u Briselu ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović posle sastanka sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom i ambasadorima zemalja Evropske unije.

Joksimović je novinarima rekla da je ambasadorima EU predstavila ono što je Srbija uradila u poglavlju o vladavini prava, pomenuvši imenovanje novog ombudsmana i imenovanje tužioca za ratne zločine.

Kao poglavlja koja bi mogla biti ovorena, Joksimović je pomenula poglavlje šest – kompanijsko pravo, kao i poglavlja ekonomski odnosi sa inostranstvom i budžetske i finansijske odredbe.

Naš plan je da do 2021. ili 2022. u potpunosti budemo usaglašeni sa evropskim standardima i da onda krene debata u državama članicama da li su za novo proširenje. To je takva procedura i postoji proces ratifikacije u državama članicama, objasnila je Joksimović.

Ona je istakla da će Srbija nastaviti da sprovodi reforme u interesu svojih građana.

Smatramo vrlo pozitivnim što je predsednik Junker dao jednu vidljviju i opipiljiviju perpsektivu, dodala je Joksimović.

Ona je najavila da će u sredu sa komesarom Johanesom Hanom potpisati sporazum kojim će EU dati Srbiji bespovratno 27,5 miliona evra za reformu obrazovnog sistema. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari