“Ritam francuske kulture” od 17. aprila do 8. decembra: Povodom 33. Olimpijade u Parizu Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji organizuju manifestaciju koja će trajati do kraja godine 1Foto: Filip Olćan

Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji najavili su manifestaciju „Ritam francuske kulture“, koja će trajati od 17. aprila do 8. decembra, a čija će centralna tema biti predstojeće 33. Olimpijske igre u Parizu, koji je uz London jedini grad u svetu koji po treći put dočekuje olimpijce.

Najavljeni su pozorišni, filmski, književni, muzički, likovni i drugi kulturni događaji u saradnji francuskih i srpskih institucija, uključujući i gostovanja poznatih umetnika iz Francuske.

– “Ritam francuske kulture“ nadovezuje se na našu prošlogodišnju akciju „Ušće – Francuska u Srbiji“ organizovanu povodom počasnog gostovanja Francuske na 66. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Povod za „Ritam francuske kulture“ su predstojeća letnja Olimpijada i Paraolimpijske igre u Parizu. Programi će biti u znaku sporta, koji je važan i uspešan segment srpsko-francuskih odnosa. Srbija je velika zemlja sporta i umetnosti. Program, zahtevan za organizovanje, ali pristupačan za sve, trajaće skoro cele godine i, zahvaljujući saradnji sa našim srpskim partnerima, odvijaće se u raznim oblastima – film, književnost, debata, nasleđe, video i scenska umetnost, kulturno nasleđe… – izjavio je Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji, na konferenciji za novinare u Francuskoj ambasadi.

Zvanična ceremonija otvaranja 33. Olimpijade u Parizu 26. jula, prema najavi organizatora, biće „smela, originalna, jedinstvena i revolucionarna“, a Francuski institut u Beogradu svoj doprinos „odbrojavanju sto dana do putovanja srpskih olimpijaca“ u prestonicu Francuske daće 17. aprila „Vertikalnim plesom“ koje će dve francuske igračice izvesti viseći sa zgrade Instituta u Knez Mihailovoj ulici.

Dan kasnije sledi izložba „Naukom do medalja“ u Galeriji Francuskog instituta, gostuje francuski Centar za nauku i industrijska istraživanja.

Za početak maja, od 8. do 11, najavljeni su Molijerovi dani, tradicionalni festival frankofone književnosti, na koje bi trebalo da u Beograd dođu: francuski akademik i dobitnik Gonkurove nagrade Andrej Makin, Mejlis Besri, takođe dobitnik ovog prestižnog francuskog književnog priznanja, kao i Kristijan Laks, strip crtač.

Olivije Žiro je čuveni francuski rukometaš, kapiten reprezentacije Francuske na Olimpijadi u Pekingu 2008.

On će 20. maja održati predavanje iz sporta, a već 6. juna na Fakultet organizacionih nauka kao predavač dolazi Lik Žilija, stručnjak za veštačku inteligenciju.

Od 19. do 23. maja, odmah posle Kanskog festivala na više lokacija na otvorenom u Beogradu, Novom Sadu i Nišu najavljen je Festival francuskog filma sa 10 „taze“ francuskih ostvarenja.

Zbog Olimpijade u Parizu filmofile očekuje i poseban program na temu sporta.

Na najavnoj konferenciji „Ritma francuske kulture“ ocenjeno je da je još prerano da se otkrije koja će čuvena francuska pozorišna kuća i poznati reditelj „spektakularno gostovati“ na 58. Bitefu tokom septembra, ali je istaknuta veza osnivača ovog festivala Mire Trailović i Jovana Ćirilova sa francuskim pozorišnim tendencijama.

Uoči Samita frankofonije, koji će se 4. i 5. oktobra održati u Beogradu, u ovdašnjem Francuskom institutu najavljeno je predavanje francuskog lingviste Bernara Serklinija.

Kako se čulo, NOMUS i BEMUS ove godine bile u znaku čuvenog kompozitora Gabrijala Forea, osnivača nove francuske kompozitorske škole.

Povodom 100. godišnjice Foreove smrti za 24. oktobar u novosadskoj Sinagogi, a u okviru NOMUS-a, najavjen je gala koncert francuskih umetnika: pijaniste Erika Lesaža, violinista Daišina Kašimotoa i Liz Berto, violončeliste Fransoa Salka.

Ni Beogradski džez festival neće proći bez najpoznatijih francuskih muzičara.

Oktobarski salon biće u znaku saradnje sa Muzejem savremene umetnosti u Lionu u koju će se uključiti i beogradski Univerzitet umetnosti i lionska Umetnička akademija.

Gost Oktobarskog salona biće kokustos Matje Lijevr iz Liona, koji će, između ostalog, predstaviti selekciju francuskih umetnika.

Za kraj pariski Notr Dam

„Ritam francuske kulture“ završiće se 8. decembra, na dan za koji je predsednik Francuske Emanuel Makron najavio otvaranje obnovljene najpoznatije pariske katedrale Nort Dam koju je 15. aprila 2019. zahvatio veliki požar.

U čast ponovnog otvaranja ove čuvene bogomolje, čija je gradnja počela 1163. i koja se smatra jednim od najlepših primera francuske gotičke arhitekture, Francuski institut u Beogradu organizovaće više izložbi, predavanja na temu arhitekture, književnosti, istorije, kao i filmski program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari