Joksimović: Zapadni Balkan predstavlja područje od strateškog značaja za Uniju 1Foto:Beta/MIlan Obradović

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović ocenila je večeras da ekonomsko-investicioni plan Evropske unije (EU) za region predstavlja važan i vrlo konkretan dokaz da Zapadni Balkan predstavlja područje od strateškog značaja za Uniju.

Joksimović je učestvovala na videokonferenciji ministara spoljnih poslova i evropskih integracija iz regiona i evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija, koja je posvećena predstavljanju Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan.

Varhelji je predstavio nacrt plana za Zapadni Balkan koji bi trebalo da bude usvojen sledeće nedelje, a potom će ga zajedno sa Izveštajem o napretku predstaviti tokom posete Beogradu naredne nedelje.

Plan predviđa ulaganja EU u prioritetne oblasti i projekte koji treba da doprinesu daljem povezivanju u regionu, kao i poboljšanju veza sa EU, navodi se u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.

Predviđena su i značajna ulaganja u mala i srednja preduzeća, unapređenje poslovnog ambijenta i tržišne ekonomije, čime se stvaraju pretpostavke za intenzivniji rast i razvoj privatnog sektora i njegovu konkurentnost.

Dodatno, predviđena je podrška oblastima koje doprinose društvenom razvoju poput obrazovanja, zapošljavanja i zdravlja. sa posebnim fokusom na potrebe mladih, navodi se u saopštenju.

Plan, takođe, predviđa značajna ulaganja u razvoj infrastrukture u oblasti životne sredine, poput sistema za vodosnabdevanje, prečišćavanje otpadnih voda, upravljanje čvrstim otpadom i smanjenje emisije štetnih gasova u skladu sa ciljevima Zelene Agende EU, čime će se osigurati kvalitetnije životno okruženje građana Srbije i regiona.

Realizacija tog plana će se finansirati kombinacijom bespovratnih sredstva Evropske unije i povoljnim zajmovima međunarodnih finansijskih institucija.

Joksimović je zahvalila Varheiju na kontinuiranoj podršci koju EU pruža Srbiji i regionu u sprovođenju ključnih reformi, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari