Joksimović: Značaj klimatske diplomatije 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Sve političke teme u jednom trenutku postanu deplasirane, ali uvek su aktuelna pitanja kako živimo, kuda idemo i kakvu zemlju ostavljamo budućim generacijama, izjavila je ministraka za evropske integracije Jadranka Joksimović na današnjem otvaranaju skupa povodom Svetske nedelje klimatske diplomatije.

Ona je tim povodom podsetila da je u Srbiji od 2012. godine postavljena ozbiljno agenda reformi održivog ekonomskog, vrednosnog i sociološkog razvoja za ove i buduće generacije.

Prema njenim rečima, to znači da će nova radna mesta koja se otvaraju biti održiva, što treba da bude cilj svake odgovorne Vlade.

Ministarstvo za evropske integracije nastoji da se kroz proces pregovora i kroz važna pitanja održivosti uklopi u održivu i razvijenu Evropsku uniju, istakla je Joksimović.

Ona je naglasila da se ta pitanja ne tiču samo standarda u zemlji, već i dostupnosti pijaće vode, dobre infrastrukture, komforan život u gradovima i drugim naseljima i više zelenih površina.

Klimatska diplometija je važan deo diplomatije Srbije, navela je Joksimović, ne samo zato što smo ratifikovali sve konvencije, već i zbog toga što je Srbija iznedrila najvažnije ime u svetu klimatologije – Milutina Milankovića.

„Zato mi imamo obavezu, a ne samo pravo, da ostvarimo postulate ciljeva održivog razvoja agende 20 i 30 Ujedinjenih nacija“, kazala je Joksimović.

Ona je naglasila da je agenda održivosti bitna za evropske inetegracije Srbije i da će sledeće godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstaviti nacionalni izveštaj o ciljevima održivog razvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari