Jovanović: Dijalog okončati referendumom 1Foto: Fonet/Marija Đoković

Srbija nema decu za nove ratove i zato ne smemo predati Kosovo i Metohiju, jer bi to neminovno dovelo do sukoba u regionu, izjavio je predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović i istaka da unutrašnji dijalog treba okončati referendumom.

Jovanović je na tribini „Kuda ide Srbije“, na kojoj su predstavljeni članovi Političkog saveta Demokratske stranke Srbije, rekao da je temelj programa DSS „politički trougao“ koji čine uređene države, saradnja sa Evropskom unijom ali bez punopravnog članstva i neodustajanje od Kosova i Metohije.

Prema njegovoj oceni, srpskom političkom scenom vlada bezidejnost, a jedan od ciljeva Političkog saveta DSS biće strateško promišljanje i otvaranje rasprave o najvažnijim državnim pitanjima.

Predsednik Političkog saveta DSS i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Miloš Ković kritikovao je politiku prema Kosovu i Metohiji oceniviši da je „Briselski sporazum signal slabosti i poziv na rasparčavanje Srbije“.

Govoreći o „unutrašnjem dijalogu“ o Kosovu i Metohiji Ković je rekao da on treba da bude okončan referendumom.

„Ne može kupljena politička elita, kojoj građani ne veruju, da donosi odluke o pitanjima Kosova i Metohije i Evropske unije. Poslednju reč treba da ima narod na referendumu“, naglasio je Ković.

Saradnik Instituta ekonomskih nauka govoreći o ekonomskoj situaciji u Srbiji Marko Malović rekao je da u Srbiji ne postoji strategija privrednog razvoja, već ideologija privrednog razvoja koja se zasniva na stranim ulaganjima i evropskim intergacijama.

Nijedna zemlja u svetu, napomenuo je Malović, nije se razvila na stranim investicijama, a posebno to neće moći Srbija u kojoj strani investitori pretežno ulažu u radno intenzivne i tehnološki inferiorne proizvode.

Drugi element ideologije privrednog razvoja zasniva se na verovanju da će evropske integracije omogućiti razvoj. U procesu evropskih intergacija treba „braniti“ ono što je okosnica našeg privrednog razvoja, a ne slepo slušati i prepisivati njihove norme, istakao je Malović.

Politički savet DSS čine Miloš Ković, Slobodan Vladušić, Časlav Korpivica, Marko Malović, Srđan Đljukić, Vladimir Đurić, Željko Budimir i Miloš Jovanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari