Jovanović: Dijalog s vlašću samo oko izbornih uslova 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je danas da opozicija može da s vlašću razgovara samo o obezbeđivanju uslova za fer i demokratske uslove i ni o čemu drugom.

„Nikada ne bih mogao da podržim rad, način razmišljanja i moralni kod zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića i gradskog sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavka Gaka koji je rekao da Beogradu neće biti novih škola i da je normalno da se obdaništu oduzima dvorište i igraonica“, rekao je Jovanović televiziji N1.

Jovanović je istakao da „s takvim ljudima ne može da niveliše političke razlike“.

„Kao šef odborničke grupe tvrdim da se nećemo vraćati u gradski parlament. Mi smo potpisnici Sporazuma s narodom, kojim smo se obavezali da nećemo davati legitimitet režimu dok se ne normalizuje politički život u gradu i ne stvore uslovi za fer izbore“, rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da je „zadovoljan suštinom protesta“ širom Srbije.

„To znači da smo svi zajedno izvršili pritisak na režim ne samo u Beogradu, nego su se dogodila i smenjivanja nekih lokalnih šerifa u Srbiji“, naveo je Jovanović.

Jovanović je ocenio da vlast pokazuje prve znake slabosti i da će uskoro biti prinuđena da sa opozicijom razgovara o izbornim uslovima.

Jovanović je rekao da je odbornička grupa SZS „bila i biće na prvoj liniji fronta“ u zaštiti interesa Beograđana i da je pritisak koji je izvršila na gradsku vlast dao rezultate.

„Počela je izgradnja škole u Leštanama nakon zajedničke kritike da vlast nije ništa uradila, a obećavala je školu od 2015. godine. Posle zajedničkog pritiska građana, odborničke grupe i drugih aktera, odustali su od oduzimanja dela dvorišta i igrališta vrtiću ’Sveti Sava’ na Banovom brdu. Oko Trga Republike će ponovo biti saobraćaja i odustali su od gigantske pešačke zone u centu Beograda, koja bi zatvorila sve od Slavije do Kalemegdana“, rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da su se odbornici Saveza povezali s Beograđanima koji su ugroženi i pokretali široke akcije i tako vršili pritisak na vlast da odustane od „pogubnih ideja“.

„Svi smo zajedno doprineli da vlast odustane od zatvaranja Trga Republike, betoniranja parka Vojvode Vuka i Topličinog venca, kao i od zatvaranja Kolarčeve ulice za saobraćaj“, rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da gradska vlast Beograda sprovodi poguban koncept razvoja prestonice, koji će biti promenjen s dolaskom nove gradske uprave, jer prioritet moraju biti ljudi, a ne „faraonski projekti“, poput žičare – „gondole“, nacionalnog stadiona, „mauzoleja“ na Cvetnom trgu i novogodišnje rasvete koja svetli šest meseci.

Na konstataciju novinara da je projekat „gondole“ trenutno zaustavljen, Jovanović je potvrdio da se to dogodilo, između ostalog, i zahvaljujući naporima odborničke grupe SZS.

Jovanović je istakao da je firmi angažovanoj za realizaciju „gondole“, za koju ne postoji ni građevinska dozvola, iz gradskog budžeta uplaćen ceo avans u iznosu od 266 miliona dinara, odnosno više od dva miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari