Jovanović (Građanska platforma): Predizbori u opoziciji mogli bi da povrate poverenje građana 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Predsednik „Građanske platforme“ Jovan Jovanović ocenio je da bi stranački predizbori u okviru opozicije mogli da budu jedan od načina za dobijanje poverenja građana i podsticaj da izađu na izbore, ali i da opozicija pokaže da se razlikuje od vlasti i da može da joj bude alternativa.

Jovanović je za agenciju Beta rekao da se trenutno vode razgovori o tome kako bi predizbori trebalo da izgledaju i dogovaraju se detalji.

„Kako bi to imalo smisla procedura bi trebalo da bude dogovorena do leta da bi se stranački predizbori sproveli do jeseni jer se izbori za Beograd održavaju već naredne godine“, kazao je Jovanović.

Ideja je, naveo je, da se u okviru opozicije, a pre svega one koja je bojktovala prethodne izbore, iznedri jedan ili više kandidata, koji bi mogli da budu alternativa režimu.

„Time bi se pokazalo da je opozicija sposobna da to organizuje, da se ona razlikuje od vlasti, a legitimitet bi dao broj građana koji bi učestvovali i broj organizacija i partija reprezentativnošću učesnika“, pojasnio je sagovornik Bete.

Suština je da učesnici tog procesa imaju poverenje u njega, ali i da dobije poverenja građana i animira ih kako bi učestvovali.

Stranački predizbori, kaže, jesu povezani sa stranačkim dijalogom o poboljšanju predizbornih uslova koji se vodi uz posredništvo evroparlamentaraca, ali nisu uslovljeni njime.

„Opozicija ne može samo da se bori za demokratske i poštene izborne uslove već mora paralelno da radi i na sopstvenom jačanju i nuđenju jedne kredibilne alternative postojećem režimu“, objašnjava predsednik Građanske platforme.

Veoma je važno, dodao je, da detalji predizbora moraju da budu razrađeni da ne bi došlo do zloupotrebe procesa, naročito od vlasti, i da se ne bi pretvorio u sopstvenu suprotnost.

„Tokom predizbora trebalo bi da se bavimo pozitivnom kampanjom koja se odnosi na rešavanje konkretnih problema života građana“, istakao je.

Ukoliko bi, kazao je, opozicija bila u stanju da organizuje uspešne predizbore sa velikim učešćem građana povećao bi se pritisak na vlast da uslovi za izbori postanu bolji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari