Jovanović: Još nema razumevanja kako se Srbija našla u situaciji da se konfrontira sa svetom 1Čedomir Jovanović Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je da ni posle dve decenije ne postoji razumevanje toga kako se Srbija uopšte našla u situaciji da se konfrontira sa celim svetom.

On je ovo rekao komentarišući okupljanja u Nišu i Kragujevcu povodom obeležavanja 20 godina od NATO bombardovanja pokazala.

„Kosovska mitomanija koja je dominirala na državnom obeležavanju tog dana, kao i slična ikonografija u Kragujevcu na skupu Vojnog sindikata, nisu ništa drugo nego zajednička poruka da je i dalje živa i snažna politika koja nas je već jednom odvela u pakao“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Jovanović je naveo da nema potrebe da patrijarh srpski Irinej u Nišu govori šta treba da se brani, niti da predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik priziva nove ratove svojim neodgovornim porukama.

„S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji vodi ovu državu i dalje jednom nogom želi u Evropu, a drugom nogom i dalje stoji na istom onom mestu zbog kojeg smo već jednom platili strašnu cenu stradanja. Nema sreće u nacionalističkom ludilu i laganju samih sebe da ne postoji naša odgovornost za ono što su građani ove zemlje preživeli i čije posledice i danas živimo“, naveo je Jovanović, a preneo LDP.

On je kazao da je Srbiji potrebna vlast koja ima snage da reši problem Kosova, da je pomiri sa susedima, da uvede zemlju u Evropsku uniju i NATO.

„Sve ostalo je borba za političke privilegije iza kojih društvo ostaje sve siromašnije i podeljenije, a država luta na marginama savremenog sveta“, naveo je Jovanović.

On je kazao da je svet 1999. godine na politiku koja je vodjena odgovorio surovim bombardovanjem „i sam gazeći medjunarodno pravo i Povelju UN na sličan način kako smo mi to uradili u Srebrenici, koja je bila zaštićena zona UN, zbog čega su stradali civili, žene, deca, stari“.

Neverovatna hrabrost policajaca i vojnika, koji su žrtvovali svoje živote da bi branili Srbiju, obavezuje nas da govorimo ne samo o posledicama bombardovanja, već i o uzrocima, koji su nas doveli do rata sa gotovo celim svetom. Posebno je za osudu ćutanje o albanskim žrtvama i stradanju Albanaca, ne samo od bombi NATO-a, već i od, u neuporedivo većoj meri, brojnih zločina raznih paravojnih ili regularnih državnih formacija“, naveo je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari