Jovanović: Nepotreban zahtev SZS za susret sa Makronom 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Prvo, ne radi se ovde ni o kakvom skupljanju „jeftinih političkih poena lažnim patriotizmom“.

To je nešto čime se ni ja, niti stranka koju vodim, nikada nismo bavili koja god da je tema u pitanju. Drugo, razlog molbe dela opozicije, odnosno Saveza za Srbiju, za susret sa Emanuelom Makronom nije ležao u tome da se francuskom predsedniku iznese viđenje „drugačije spoljne politike od Aleksandra Vučića“, kako navodi gospodin Stefanović, već da mu se prvenstveno, a zapravo isključivo, predoče činjenice o „zabrinjavajućem pogoršanju stanja demokratije“ i „zahtevima za slobodnim i fer izborima koji su podržani na višemesečnim masovnim protestima u Beogradu i širom zemlje“, kako je uostalom i naznačeno u pismenom zahtevu SZS, kaže za Danas Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, odgovarajući na tvrdnje Borka Stefanovića, potpredsednika Stranke slobode i pravde, da „Jovanović ne želi da vidi realno stanje u Srbiji, kao ni važnost zastupanja drugačije spoljne politike“ od predsednika Aleksandra Vučića.

Stefanović, koji je i član Predsedništva SZS, u pisanoj izjavi je reagovao na ocene Jovanovića da SZS ne zna šta je država, te da se „ne iznosi prljav veš pred strance“, ističući: „Kao što se borimo protiv Vučićevih neistina u Srbiji, moramo se boriti i protiv Vučićevih neistina u svetu. Svi državnici koji dolaze u Srbiju moraju čuti realnu sliku, moraju znati da Srbija po izveštaju Fridom hausa više nije među slobodnim zemljama“. On je naglasio da „svi dobro znaju da je Vučićeva spoljna politika rasprodaja strancima svih državnih nacionalnih resursa i na taj način kupovina ćutnje stranih zvaničnika o stvarnoj situaciji u Srbiji“.

„Da li to znači, prema gospodinu Jovanoviću, da mi treba da ostanemo nemi po ovim pitanjima? Da li to znači da građane Srbije pred strancima treba da predstavlja isključivo Aleksandar Vučić“, upitao je Stefanović. On je poručio i da „ćemo se mi za svoju slobodu sami izboriti – bez Vučićevih sinekura i strane pomoći, međutim, to ne znači da se nećemo za istinu, slobodu i pravdu boriti i kroz diplomatske odnose sa stranim zvaničnicima, svako to smatra izlišnim, pokušava da pokupi jeftine političke poene lažnim patriotizmom“.

S druge strane, Miloš Jovanović smatra da je bio višestruko nepotreban zahtev dela opozicije da se susretnu sa francuskim predsednikom tokom njegove posete Beogradu.

– Takav zahtev je, za početak, ponižavajući za same inicijatore, koji traženjem pomoći od stranca priznaju da su nesposobni i nemoćni da se izbore sa problemima koji postoje u njihovoj zemlji. On je, zatim, najblaže rečeno, krajnje naivan, jer Emanuel Makron svakako zna pravo stanje i ono ga apsolutno ne zanima dok su geopolitički i ekonomski interesi njegove zemlje zadovoljeni u dovoljnoj meri. Konačno, takav zahtev je jednostavno rečeno nevaspitan. Zreli i ozbiljni narodi, odnosno njihove elite, takve stvari naprosto ne rade. Problemi o kojima je reč predstavljaju našu unutrašnju stvar i oni se ne iznose pred stranca. Uostalom, samo mi, i možemo, i moramo da ih rešavamo, kaže predsednik DSS.

„Vazalna svest“

Miloš Jovanović tvrdi da je „podjednako nedostojanstveno i ponižavajuće kada istovremeno i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, pred stranim zvaničnikom podrugljivo i ironično komentariše srpsku opoziciju – „jer kakve god da su, i srpska opozicija, i srpska vlast su naše i pred tuđinom se ne smeju izvrgavati ruglu jer time izvrgavamo ruglu sami sebe“. Jovanović ističe da su „nažalost, sve to pojavni oblici naše sadašnje vazalne svesti – ona je po prirodi stvari slugeranjska prema jačem, a autoritarna prema slabijem i kao takva nikada gospodska niti demokratska, i to je jedna od najvažnijih stvari koju moramo da počnemo kolektivno da menjamo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari