Jovanović se povlači iz dijaloga, LSV danas odlučuje 1Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Govoreći o dijalogu vlasti i opozicije pod okriljem Evropskog parlamenta, Čedomir Jovanović, lider LDP, zahvalio se evropskim predstavnicima i saopštio da se povlači iz tog procesa zato što su ti razgovori postali besmisleni, prenosi FoNet.

Jovanović je objasnio da je to odlučio zato što se evropski posrednici „po hotelskim lobijima sastaju i „za rukav povlače one koji su u parlament dovodili ljude sa Krima“. Podsetimo, prošle sedmice sa delegacijom ruske Dume u kojoj je bila i poslanica Natalija Poklonskaja sa Krima, razgovarali su poslanici Dveri Boška Obradovića.

Predsedništvo Lige socijaldemokrata Vojvodine danas (utorak) će doneti odluku da li i na koji način nastavljamo sa radom u novom krugu razgovora o izbornim uslovima, kaže za Danas Bojan Kostreš, generalni sekretar ove partije.

Podsetimo, Bojan Kostreš je dan ranije najavio je da će ta stranka razmotriti da li će učestvovati u trećoj rundi dijaloga sa evropskim posrednicima, jer su, kako je naglasio, zvaničnici Evropskog parlamenta prošli put na razgovor pozvali samo opozicione grupacije koje se predstavljaju kao „zastupnici ruskih interesa“. „Ako EU želi da definiše stavove prema Srbiji na taj način, duboko greši. LSV se zalaže za evropske integracije i one nemaju alternativu“, rekao je Kostreš.

On je ocenio da razgovori sa evroparlamentarcima sada liče na „farsu“ i izrazio uverenje da je takav odabir sagovornika „rezultat nesnalaženja i loših informacija, a ne odluke da se mora razgovarati sa onima koji protežiraju ruske, a ne i evropske stavove“.

– Od svog osnivanja u julu 1990. godine pa do danas LSV baštini sistem vrednosti koji se podudaraju sa evropskim, ali to ne znači da ćemo po svaku cenu učestvovati u farsičnim predstavama u kojima se daje značaj grupacijama koje zastupaju interese ruske politike na našim prostorima i žele neparlamentarnim sredstvima da dođu na vlast – zaključuje Bojan Kostreš.

Pre desetak dana predstavnici Saveza za Srbiju i Pokreta slobodnih građana izjavili su da su na sastanku sa članovima delegacije Evropskog parlamenta, na koji su jedino oni bili pozvani, izneli stav da dosadašnji dijalog uz posredovanje EP nije dao rezultate i da u Srbiji nema uslova za održavanje fer izbora, kao i da njihove stranke ostaju dosledne svojim stavovima o bojkotu izbora i učešću u dijalogu o izbornim uslovima.

Predsedavajući SZS i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je posle sastanka sa predsednikom grupe Evropske narodne partije Manfredom Veberom i izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom da će SZS nastaviti da razgovora sa evropskim posrednicima, ali da neće učestvovati u međustranačkom dijalogu koji se vodi u parlamentu.

Dodao je da SZS ostaje pri odluci da neće učestvovati na parlamentarnim izborima na proleće sledeće godine, a na pitanje šta na to kažu evroparlamentarci, Jeremić je kazao da su ih saslušali i da „razumeju njihov stav“. Na taj sastanak u sedištu Delegacije EU u Beogradu nisu bili pozvani predstavnici LDP i LSV, koji su se dosad uvek odazivali na međustranačke dijaloge.

Treća runda dijaloga o izbornim uslovima u Narodnoj skupštini, uz posredovanje predstavnika EP, biće održana u petak, 13. decembra. Prilikom prethodna dva kruga razgovora predstavnici EP sastajali su se sa čelnicima SZS i PSG van Skupštine, neformalno, u hotelu „Metropol“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari