Jovanović: Tužilaštvo da ispita nabavku kineskih Higer autobusa 1Foto: Narodna stranka

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je danas da je „tragično“ da su kineski autobusi „Higer“ izabrani za javni prevoz u prestonici navodno da bi što brže stigli, a da je potom njihova isporuka kasnila tri meseca.

„Pošto ima mnogo bizarnih i spornih momenata u nabavci kineskih autobusa, pitam zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da li je aktivirana garancija za dobro izvršenje posla zbog kašnjenja isporuke“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Jovanović, koji je i potpredsednik Narodne stranke, pitao je Vesića i da li je tačno da je isporuka autobusa „Higer“ kasnila zato što ti nisu imali najnovije EURO 6 dizel motore, što je standard u Evropi.

„Ako je to tačno, kako je moguće da su baš takvi autobusi izabrani na tenderu za Beograd“, upitao je Jovanović.

„Da li je tačno da takvi autobusi ne opslužuju nijedan drugi grad u Evropi, osim sada Beograda? Da li je tačno da je uslov na tenderu bio da je ponuđač već isporučio 4.000 gradskih autobusa u prethodne tri godine, čime su eliminisani svi konkurenti, uključujući i domaći ’Ikarbus’, koji je nudio jeftinije autobuse a sa većom zapreminom motora“, pitao je Jovanović Vesića.

Jovanović je od Vesića zatražio i odgovor na pitanje da li je tačno da je i beloruski MAZ nudio znatno jeftinije a kvalitetnije autobuse, ali su na kraju izabrani kineski autobusi sa pojedinačnom cenom od 204.000 hiljade evra po komadu.

„Da li će novih 100 zglobnih autobusa biti izabrano na pravom tenderu na kojem može da učestvuje i ’Ikarbus’, ili će se opet praviti dilovi sa ’Higerom’“, upitao je Jovanović.

Odbornička grupa SZS zahteva od gradske uprave da odmah objavi ugovor sa firmom „Higer“, a od nadležnog tužilaštva da po službenoj dužnosti postavi ova pitanja Vesiću, ukoliko on javnosti uskrati odgovore na njih, naveo je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari