Jovanović: Vlast u Srbiji neupitan autoritet 1Foto: Južne vesti

Deluje kao da bi većina građana Srbije, čak i ako bi vlast pokrenula novi ciklus smanjenja zarada i penzija, slegla ramenima i nastavila dalje, a da bi rejting vladajuće stranke čak nastavio da raste.

Ovo piše Dojče vele i navodi izjavu sociologa Đokice Jovanović da je to „fenomen koji je zaista teško objasniti“.

Tu je reč o odnosu prema vlasti kao neupitnom autoritetu. Zato tu ekonomski faktor neće biti najvažniji, jer se veruje da će se i neka nova vlast ponašati isto kao i sadašnja, rekao je Jovanović.

On smatra da to označava krizu političkog sistema i krizu političkog poverenja i da je to zato „što u Srbiji postoji jedan visok nivo nedemokratske tradicionalističke političke kulture“.

Prošla politička garnitura je došla na vlast zahvaljući velikom poverenju glasačkog tela koje nije autoritarno, naveo je Jovanović, a to poverenje je izigrano, to glasačko telo je otišlo u apstinenciju, a autoritarno biračko telo je ostalo vrlo aktivno, kaže Jovanović.

„Ako je tačna cifra o 700.000 članova SNS, to znači da ta partija izdržava negde oko 700.000 porodica, plus oni koji su bliski tim ljudima i porodicama. To i njima uliva nadu i poverenje da će i oni nešto profitirati od toga. U ovakvim autoritarnim sistemima radno mesto, tačnije izvor egzistencije, suština je vladanja.“

Takve stvari će se promeniti tek kada se promeni politička kultura u Srbiji, a to se neće skoro desiti, ocenjuje Jovanović i napominje da će to utoliko teže jer Zapad podržava ovu vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari