Jovanović: Vlast zakonom pokriva korupciju u vezi sa metroom 1Foto: Narodna stranka

Jovanović je istakao da vlast tako namerava da „isplati 4,4 milijarde evra za njihov projekat metroa, što je duplo više od realne cene“.  

Ovim predlogom zakona se ukidaju tenderi i za velike projekte, što otvara nove i neslućene mogućnosti za korupciju, kriminal i krađu. Tekst zakona je potvrda da vlast namerava da najveće investicije realizuje direktnim i sumnjivim pogodbama, bez javnog nadmetanja i omogućavanja slobodne konkurencije“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Naročito je skandalozno što bi se zakonom ukinula obaveza raspisivanja tendera u svim fazama velikih projekata, počev od izrade studije izvodljivosti, preko izvođenja, do njegovog finasiranja, dodao je Jovanović, koji je i potpredsednik Narodne stranke.

Ovakvim zakonom se podriva pravni sistem Republike Srbije, legalizuju pljačka i korupcija, a Srbija delegira u rang autokratskih banana država. Upravo zbog izbegavanja tendera i veštačkog naduvavanja cena kapitalnih projekata, Srbija je od dolaska SNS-a na vlast dodatno zadužena za osam i po milijardi evra“, naveo je Jovanović.