Jovanović: Vlastima rok od mesec dana za ispunjenje zahteva, energija protesta će se potrošiti 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

„Nije dovoljno reći vređa nam inteligenciju, nije dovoljno reći ova vlast treba da ode, potrebne su sistemske promene… sve se to slažem. Ali to neće dati efikasnost protestima, neko logično ishodište. Ono čega se najviše plašim, baš zato što je situacija tako loša, treba da pokažemo ozbiljnost i promišljenost, mislim da toga nema i plašim se da ta energija koja se probudila može da se potroši“, rekao je Jovanović za televiziju N1.

Predsednik DSS smatra da protesti treba da budu efikasniji i usredsređeniji.

„Treba da bude četiri, pet, šest zahteva, kad ih ima 15 razbarušeno je, ne može da bude konkretan cilj. I da budu svi zahtevi koncentrisani na ono što je svima nama zajedničko, celokupnoj opoziciji – izborni uslovi, medijski uslovi“, rekao je Jovanović i dodao da se o svim drugim temama može raspravljati naknadno „slobodno, javno i u pluralizmu“.

Dodaje da se uz zahteve mora dati i rok od mesec dana.

„Morate da date, neću da šetam godinu dana a da se sa zahtevima ništa ne događa. Ljudi će izgubiti energiju, entuzijazam. Kad prođe mesec dana, a oni ne urade ništa, idemo u novu vrstu protesta – da li je to blokada saobraćajnica, da li je to blokada Javnog servisa, da li je to neka vrsta građanske neposlušnosti… Dokle svake subote da se nalazimo, a da nemamo plan koraka A, B, C“, rekao je Jovanović.

Jovanović smatra da je nelogično da se u trenutku kad se dogovara bojkot izbora, istovremeno dogovara i zajednička lista za neke buduće izbore koji bi bili slobodni.

Lider DSS-a ocenjuje da nedostaje ozbiljnosti, promišljenosti i politike i da mu se čini da se reaguje stihijski, „na prvu loptu“.

„Protesti su uspeli, hajde sad brzo da zajašemo taj talas, mislim da ima suviše politikantskih računica jednih, drugih i trećih. To me brine“, rekao je Jovanović.

Odgovarajući na pitanje o tome da je italijanska novinska agencija ANSA povukla prvobitno plasiranu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Kosovu, Jovanović je rekao da nema sumnje da je Vučić rekao ono što je navedeno u prvobitnoj izjavi zato što je, kako kaže, nešto slično rekao u Minhenu na panelu sa Tačijem.

„On sprema javno mnenje da spusti očekivanja svog naroda. Nije greška u prevodu, to će se sve češće ponavljati. To je njegova politika i to birači Srpske napredne stranke moraju da znaju“, kaže Jovanović.

Jovanović je sukob lidera LSV i PSG Nenada Čanka i Sergeja Trifunovića ocenio kao detinjast.