Jovo Bakić: Savez za Srbiju možda blefira 1Foto: Twitter

Vreme će pokazati da li opozicija okupljena u Savezu za Srbiju ozbiljno misli ili samo blefira kada poručuje „ako izbori ne budu pošteni, neće ih ni biti“, ili „tog izbornog dana će ljudi izaći na ulice i neće dozvoliti lažne i pokradene izbore“, kažu pripadnici neformalne grupe intelektualaca i istomišljenika „Samoodbrana“ koji imaju podjednak otklon i oštre kritike vlasti i opozicije.

Dok glumac Radoslava Milenkovića ne zanimaju izjavi niti poruke opozicije, jer kako kaže, opozicija ga ne zanima, ali ni izbori me, jer „prvo mora sve drugo da se promeni pa onda izbori, uključujući i opoziciju“, sociolog Jovo Bakić za naš list kaže da ćemo videti šta će biti.

– Ulazi se u neizvesnost, jer vlast je sve nervoznija zato što je njena ogrezlost u kriminalnom delanju u javnosti sve prepoznatljivija. SzS pokušava da u takvoj atmosferi iskoristi priliku i izbori malo poštenije izborne uslove. Naravno, ne treba isključiti ni blefiranje SzS-a, jer to ne bi bilo prvi put – ukazuje Bakić.

I bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero, ne želi i ne ume da tumači čisto političke izjave, ali kaže da će narod moći, ako želi da izađe na ulice.

– A da li će to biti uspešni izbori ili ne to je druga priča – kaže Petrović Škero. Na pitanje podržava li opoziciju u bojkotu izbora ako se ne oslobode mediji i stvore jednaki uslovi za sve učesnike izbora, ona kaže da svi moramo da se izborimo za to.

– Ne opozicija nego narod, svi mi. Nema volje naroda ako toga nema. Prema tome nije to stvar opozicije nego svakog građanina ove zemlje – kaže ona. Na konstataciju da li će protesti građani, koji traju već više od šest meseci biti dovoljan pritisak na vlast, kaže da će to budućnost pokazati.

– Ne znam, pokazaće vreme da li je dovoljno da se protestuje, zašto se protestuje, kako se protestuje. Ali to je nešto što je potrebno da svaki građanin ove zemlje ima, da bi imali demokratiju – kaže Petrović Škero.

Karikaturista Dušan Petričić, takođe deo „Samoodbrane“, juče je u prelistavanju štampe na televiziji N1, komentarišući tekst iz Danasa sa naslovom „Ako ne bude slobodnih, neće biti nikakvih izbora“, rekao da „ne treba da bude izbora, treba stvar zaoštriti do kraja“.

– Besmisleno je igrati igre koje ova vlast nameće. Sve je laž i prevara, kako da razgovaramo s nekim ko osam godina laže, zašto bismo razgovarali kad ja znam da će svaka rečenica biti laž – naveo ej Petričić.

Prema njegovim rečima, ništa se ne može promeniti do izbora koji su planirani za proleće sledeće godine, jer je, smatra, potrebno da svi imaju slobodan pristup medijima nekoliko godina da bi moglo da se kaže da je nešto došlo do javnosti.

– Nešto ozbiljno će se desiti kada se oslobode mediji. Bojim se da je sužen izbor instrumenata koji su opoziciji ostali, verujem da je bojkot lažnih izbora jedan od instrumenata. Bojkotom se svima skreće pažnja, a dobar deo javnosti nije siguran šta se dešava, a i evropskim i svetskim faktorima treba skrenuti pažnju da je stvar otišla predaleko i da ovu vlast nema smisla podržavati. Bojkotom se podiže temperatura i kaže se razmislite malo. Ako svi izađu na izbore neće se dogoditi ništa, samo će se naše društvo sunovratiti – zaključio je Petričić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari