Jutarnji: Vučić dobio žuti karton od Putina 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije pozvan na Putinovu inauguraciju 7. maja, što predstavlja prvi žuti karton Beogradu, piše zagrebački “Jutarnji“.

Kako navode, Vučić ipak neće otići na inauguraciju ruskog predsednika Vladimira Putina, već će tog dana biti u Ankari sa turskim predsednikom Erdoganom.

Osim toga, “Jutarnji“ tu ističe da je zato lider Republike Srpske Milorad Dodik pozvan na inauguraciju.

“Tradicija je da se na inauguracije ruskih predsednika, zapravo Putina, pozivaju samo čelnici najbližih postsovjetskih država. No, kako se Milorad Dodik već dugo gura u to jato, poziv ne čudi, ali zato je malo iznenađenje ignorisanje Aleksandra Vučića. Srpski mediji zato nagađaju da Vučić nije pozvan jer Rusima smetaju ‘njegovi dobri odnosi s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel’, s kojom se u posljednjih nekoliko meseci video već dva puta, pa u Nemačkoj vidi važnog srpskog saveznika”, piše zagrebački portal.

Takođe, “Jutarnji“ kao jedan od razloga za to navodi i dodatni pritisak Kremlja zbog nerešenog statusa ruske baze u Nišu “čije rešenje Vučić odlaže, a zbog čega je više puta odložena poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva“.

Oni navode i da Rusija šalje poruku srpskom predsedniku da mora da se opredeli između Zapada i Rusije, kao i da nije moguće “sedenje na dve stolice“. Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina biće 7. maja u Moskvi. Na predsedničkim izborima u Rusiji 18. marta Putin je pobedio sa 79 odsto glasova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari