Kako je izveštavao Danas u danima hapšenja bivšeg predsednika SRJ 1

List Danas je prvog aprila 2001. kao „udarni“ tekst, na naslovnoj strani, preneo izjavu Dušana Mihajlovića, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova: „Milošević je rekao da živ neće biti odveden u zatvor“, kao i da se Mirjana Marković i Marija Milošević nalaze u rezidenciji.

Objavljena je dramatična fotografija na kojoj se vidi kako maskirani policajci pripremaju upad u rezidenciju Miloševića, oko 02.45 ujutru, dan ranije, 31. marta.

Na naslovnoj strani Danasa, kao drugi po važnosti tekst, sa porukom da je Vlada Srbije pozvala naoružane civile da predaju oružje, istaknut je naslov: „Zoran Đinđić: Koštunica ne pregovara sa Miloševićem“.

U tom tekstu se citira Đinđić, koji je rekao da je Slobodan Milošević doprineo zaoštravanju situacije, kao i da cela akcija nije imala veze sa međunarodnim faktorima niti je značila da je predviđeno Miloševićevo izručenje Haškom sudu“.

Ističe se dalje da je Đinđić naglasio da su u toku razgovori sa ljudima iz Miloševićevog obezbeđenja o uslovima njihove predaje oružja, ali bez preciziranja ko učestvuje u tim kontaktima.

„Nije tačno da je predsednik Koštunica kod Miloševića i da sa njim pregovara“, naglasio je Đinđić.

On je, piše dalje u tekstu na naslovnoj strani Danasa, 1. aprila 2001. istakao nezadovoljstvo ponašanjem pojedinaca iz Generalštaba i Gardijske brigade VJ koji su sistematski sprečavali republičke organe u vršenju njihove dužnosti, pružajući otvorenu podršku naoružanim civilima i ličnom obezbeđenju Miloševića.

U istom broju naš list je jedan ispod drugog objavio tekstove u kojima najpre Zoran Živković, savezni ministar unutrašnjih poslova, kaže da se dogodio „mali vojni puč na Dedinju“, što, u tekstu ispod, Nebojša Pavković, načelnik Generalštaba, demantuje rečima: „Vojska nije ometala državne organe.“

Kako je izveštavao Danas u danima hapšenja bivšeg predsednika SRJ 2

O tome da je Nebojša Pavković sprečio hapšenje Miloševića posvećen je veći deo druge strane naših novina, gde se, između ostalog, pod naslovom: „Misteriozni pukovnik ne da ključeve“ nalazi i tekst o bezuspešnom pokušaju naših novinara da u Upravi za moral Vojske Jugoslavije dobiju informaciju o pukovniku Ćosiću, koji je u noći između petka i subote navodno bio predao policiji ključeve rezidencijalne kapije.

U desnom uglu Danasa, i u tom broju, kao i u mnogim drugim izdanjima, mesecima unazad, iz dana u dan, objavljena je slika ubijenog, bivšeg Miloševićevog saradnika sa pitanjem: Gde je Ivan Stambolić? – 218. dan od nestanka. Na trećoj strani našeg lista, 1. aprila 2001. godine, nalazi se reportaža o demonstrantima i pristalicama Slobodana Miloševića, koji su u nekoliko navrata uspevali da probiju kordon policije, uzvikujući: „Slobodane, nisi pao, Pavković je nalog dao.“

Istaknuto kao „Specijalno“, preneli smo izjavu portparolke Haškog tužilaštva Florens Artman, koja je rekla da Hag ne odustaje od zahteva da se Milošević izruči Hagu.

„Optužnica protiv njega postoji i ona ne može biti povučena. Načelno, nemamo ništa protiv da on bude optužen za korupciju i da mu vlasti u Beogradu sude za to, ali prioritet ima Haški tribunal i ratni zločini za koje je osumnjičen“, izjavila je Artman.

Preneli smo i izjavu tadašnjeg predsednika Veća građana Skupštine SRJ Dragoljuba Mićunovića da „novo jugoslovensko rukovodstvo želi da izvede pred sud svakoga ko se tereti za zločin protiv čovečnosti ili ratne zločine“.

U istom broju objavili smo tekst o tome da je tadašnji funkcioner i blizak saradnik Miloševića Ivica Dačić „uhvaćen“ na aerodromu kako vraća kartu i odustaje od puta u Havanu, zbog, kako je rekao novinarima, novonastalih okolnosti.

Tekst sa naslovom: „Nisam pucao i nisam bio pijan“ izveštavao je o tome kako Siniša Vučinić, tada predsednik Radikalne stranke levice, odbacuje optužbe da je vođa naoružanih ljudi koji sprečavaju da Milošević bude uhapšen.

Iz susedne Crne Gore Danas je izvestio o rečima potpredsednika DPS Svetozara Marovića, koji je okarakterisao događaje oko hapšenja u Beogradu – tužnim krajem svake diktature, dok je Milo Đukanović na predizbornom skupu u Podgorici prozvao SNP, dojučerašnjeg Miloševićevog partnera, čiji su se funkcioneri sakrili po „beogradskim budžacima“.

U istom broju, pored reakcija iz sveta, pozdravljanja i ohrabrivanja vlade Zorana Đinđića da uspe u akciji hapšenja Miloševića, objavljena je i cela Haška optužnica za zločine koje je ovaj diktator počinio na prostorima bivše Jugoslavije. Optužnica se odnosila i na Nikolu Šainovića, Dragoljuba Ojdanića i Milana Milutinovića.

Sledećeg dana, 2. aprila, na naslovnoj strani našeg lista objavljen je kao „udarni“ tekst o tome da je počelo saslušanje i da je određen pritvor Miloševiću pod naslovom: „Pritvorenik se oseća dobro“. Ispod je istaknuta fotografija advokata Tome File ispred Centralnog zatvora, koji je poručio da je Milošević na lekovima.

U rubrici – Danas zove Hag – objavljen je, takođe, na naslovnoj strani, tekst u kojem Karla del Ponte poručuje da ima razumevanja ali i da neće čekati unedogled na isporučenje Miloševića Hagu. Odmah pored, Danas je izvestio i o stavu savetnika saveznog ministra policije Gorana Vesića da je strategija SPS bila da se insceniraju sukobi, ali da je ono što je usledilo otreznilo socijaliste.

U broju od 3. aprila kao glavnu vest naš list je istakao da je proširena krivična prijava protiv Miloševića kao i da je podneta i protiv njegove ćerke Marije Milošević. Zbog ometanja prilikom hapšenja Miloševića, slobode su lišeni Bogoljub Bjelica, Radovan Markišić i Siniša Vučinić.

Koštunica: Hag trenutno nije u mojim mislima

Četvrtog aprila na naslovnoj stani Danasa objavljen je stav Vojislava Koštunice da vojska radila po zakonu, dok je MUP bio nekoordinisan prilikom hapšenja Miloševića. Istakao je da zemlja ima toliko problema i „Hag trenutno nije u mojim mislima“. Na naslovnoj strani objavljena je i vest da Milan Milutinović podnosi ostavku na sve partijske funkcije, kao i izjava Čedomira Jovanovića, koji govori o garancijama koje je dao Miloševiću da neće biti odveden u Hag, već u Centralni zatvor, kao i da su pregovori u nekoliko navrata trajali oko 10 sati sve skupa. Četvrtog dana od hapšenja Miloševića, Danas je objavio i najavu Zorana Đinđića da će Milošević biti optužen i za ubistva političkih protivnika, kao i da iste optužbe slede i Mirjani Marković. Đinđić je istom prilikom izjavio i da je Rade Marković „počeo da sarađuje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari