Kako je likvidiran Oliver Ivanović 1Foto: Stanislav Milojković

Predsednik Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović 16. januara ujutru izašao je iz svog stana u Ulici Lole Ribara u severom delu Kosovske Mitrovice i pešice krenuo ka sedištu SDP.

Pratilo ga je vozilo „opel astra“. Kad je stigao ispred SDP u Sutjeskoj ulici to vozilo mu je prošlo iza njega, bez zaustavljanja, iz tih kola je na Ivanovića pucano šest puta iz vatrenog oružja kalibra 9 milimetara. Ovako je Specijalno tužilaštvo Kosova rekonstruisalo ubistvo Olivera Ivanovića, na osnovu sigurnosnih kamera, navodi se u Zahtevu za određivanje pritvora Marku Rošiću i dvojici pripadnika KPS – Nedeljku Spasojeviću i Dragiši Markoviću, u koji je Danas imao uvid. Sumnja se da je ovo isto vozilo, petnaestak minuta posle ubistva zapaljeno u Ulici vojvode Putnika.

Osnovni sud u Prištini u ponedeljak je trojici osumnjičenih Srba odredio pritvor zbog umešanosti u Ivanovićevo ubistvo, iako njihovi advokati, koji su već podneli žalbu Apelacionom sudu na ovu odluku, tvrde da specijalni tužilac Sulje Hodžaj pre dva dana nije izneo nikakve nove dokaze protiv njihovih klijenata. Apelacioni sud je 6. decembra procenio da su dokazi Specijalnog tužilaštva nedovoljni za izricanje mere pritvora, pa je odlučivanje vratio Osnovnom sudu, ovog puta u Prištini. Osumnjičeni Srbi ostaće u pritvoru do 23. decembra zato što je Osnovni sud u Prištini procenio da je „svako od njih svojim delovanjem učestvovao u ubistvu pokojnog Olivera Ivanovića, izvršavajući svoje dužnosti ili naređenja u svojstvu kriminalne grupe“.

Specijalno tužilaštvo Kosova poziva se na izjave svedoka-očevidaca i drugih, među kojima su i članovi porodice i saradnici Olivera Ivanovića, snimci kamera i drugi dokazi, među kojima je papir pronađen posle ubistva u Ivanovićevom džepu sa zapisanim tablicama crnog džipa KM-014-FZ koji je pratio ne samo njega, nego i njegovog brata Miroslava Ivanovića. To vozilo se, kako se navodi, parkiralo ispred restorana „Grej“, čiji je vlasnik Milan Radoičić, od letos potpredsednik Srpske liste. Prištinski dnevnik Koha ditore pominje i fotografije vozila pronađene u mobilnom telefonu Olivera Ivanovića.

Radoičić je 23. novembra izbegao hapšenje u akciji specijalnih jedinica KPS-a, ali su privedeni Rošić, Marković i Spasojević. On je kasnije saslušan u MUP-u Srbije, a za njega su na osnovu navodnog poligrafa garantovali predsednik Srbije i ministri u Vladi Srbije. U ponedeljak kad je trojici uhapšenih određen pritvor, Radoičić je bio u Višem sudu u Pirotu, zbog krivičnog postupka koji se protiv njega i još trojice saradnika vodi zbog zloupotrebe položaja prilikom iskopavanja šljunka na Koridoru 10.

U Zahtevu za određivanje pritvora trojice uhapšenih, u koji je naš list imao uvid, navodi se, između ostalog, da postoji osnovana sumnja da je Nedeljko Spasojević tesno sarađivao sa „nepoznatim osumnjičenim“ na Ivanovićevom ubistvu, tako što mu je olakšavao kretanje službenim policijskim vozilom, kao i vozilom iz kog je na lidera SDP 16. januara pucano. Spasojeviću se na teret stavlja i to što zajedno sa pripadnicima KPS koji su prvi stigli na mesto ubistva – Žarkom Jovanovićem i Dragišom Markovićem nije postupio po pravilima službe, nego je neovlašćenim licima dozvolio da slikaju i uništavaju dokaze.

Marku Rošiću, poznatijem pod nadimkom „Roške“ Specijalno tužilaštvo na teret stavlja saradnju sa osumnjičenima i praćenje Olivera Ivanovića pre ubistva, dok je Dragiša Marković, zvani „Limaj“ sa „uviđaja odavao službene tajne jednom policijskom službeniku Republike Srbije“.

– Odlukom Apelacionog suda određeno je da ne postoje dovoljni dokazi osnovane sumnje. Specijalni tužilac Sulje Hodžaj ni 13 dana posle ove odluke nije obrazložio ništa novo, niti naveo na kojim se dokazima bazira njegov zahtev za meru pritvora. Svi ti dokazi, koji su se posle pojavili u prištinskim medijima bili su prezentirani i prvi put. Hodžaj je samo paušalno usmeno dopunio ono što je ranije rekao. Time je iskazao potpuno nepoštovanje prema osumnjičenima koji su 13 dana bili nezakonito u pritvoru i omalovažio mišljenje Apelacionog suda – izjavio je za Danas advokat Dejan Vasić, branilac Dragiše Markovića, protiv koga je već vođen postupak za iste krivične radnje – prepravljanje dokaza, pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici, a koji mu je dozvolio da se brani sa slobode.

Vasić kaže da nema opravdanja ni za „tolike razlike u sudskoj praksi sudova u Prištini i Mitrovici, na stranu što je nedopustivo da se protiv njegovog klijenta krivični postupak vodi za iste radnje pored dva tužilaštva i dva suda“. Prema njegovim rečima, advokati osumnjičenih su uložili prigovore na odluku Apelacionog suda da o pritvoru trojice Srba odlučuje Osnovni sud u Prištini, umesto nadležnog suda u Kosovskoj Mitrovici. Četvrtom osumnjičenom za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića Aleksandru Ćuriću Apelacioni sud je 6. decembra zatvor zamenio kućnim pritvorom do 23. decembra.

U diplomatskim izvorima u Prištini spekuliše se da bi sudska odluka o pritvoru mogla da ima veze i sa hitnom sednicom SB UN u Njujorku isto veče zbog zakonske transformacije KBS u vojsku Kosova. Pojedini krugovi za pojavljivanje prvih detalja u prištinskim medijima o istrazi Specijalnog tužilaštva Kosova, koje je slučaj Ivanovićevog ubistva preuzelo 8. marta od Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, dovode u vezu i sa Ambasadom SAD u Prišini, za koju zapadne diplomate tvrde da „drži pod kontrolom“ ceo proces tokom kog je navodno saslušano 40 svedoka.

Specijalno tužilaštvo Kosova i Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije juče nisu želeli da odgovore na pitanja Danasa da li su razmenili postojeće informacije i dokaze, uključujući i saslušanje Milana Radoičića, kao i kakav je njegov pravni status, jer je KPS za njim raspisala poternicu.

Kreiranje nove realnosti

– Na delu je poodmaklo kreiranje nove realnosti. Priština svim mogućim sredstvima dokazuje da je država – demonstrira da recipročno može da uzvrati Srbiji, da se bori protiv korupcije, organizovanog kriminala i terorizma, zahteva viznu liberalizaciju. Informacije „cure“ iz tužilaštva, koje pušta detalje koji nisu od ključnog značaja – nema nalogodavaca i motiva za Ivanovićevo ubistvo – komentariše za Danas politički analitičar Dušan Janjić. On smatra da su to na neki način i packe zvaničnom Beogradu koji je pitanje transformacije KBS pogrešno postavio u SB UN kao temu regionalne bezbednosti, čime je uz bledi nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića nepotrebno potrošio ovu „kartu“.

Mali pomak

– O istrazi o ubistvu mog brata ja se i dalje informišem iz štampe i iz ovog što sam pročitao u prištinskim medijima. Mislim da postoji mali pomak. To mi daje potvrdu da verujem da se u tom postupku ipak nešto radi. Naravno, javnost i dalje neće biti obaveštavana o detaljima koji bi mogli da remete istragu – izjavio je za Danas Miroslav Ivanović, brat ubijenog lidera SDP i sudija Apelacionog suda Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari