Kakve su šanse novog ideološkog bloka ZZS-NDB-GDF na predstojećim izborima? 1Foto: Medija centar

Odluka o saradnji između stranke Zajedno za Srbiju, Nebojše Zelenovića, Inicijative Ne davimo Beograd i Građanskog demokratskog foruma je politički racionalna i opravdana u datom kontekstu i ona će verovatno rezultirati zajedničkim izlaskom na vanredne parlamentarne i beogradske izbore 2022. godine.

„Šanse takve ideološke koalicije, međutim, nisu prevelike i na beogradskim izborima one bi se kretale oko cenzusa, i to onog smanjenog“, ocenjuju sagovornici Danasa nedavno dogovorenu saradnju ZZS, Ne davimo Beograd i Građanskog demokratskog foruma, navodeći da je cilj ove buduće koalicije da pridobije nekadašnje glasače Demokratske stranke.

Bojanu Klačaru, programskom direktoru Centra za slobodne izbore i demokratiju, sve ovo liči na stvaranje nove političke grupacije, odnosno nove koalicije, koja bi bila koherentna u svojim stavovima, a čiji program dele sve njene članice.

On kaže da profil takve koalicije targetira građanski i proevropski orijentisane birače, između levice i levog centra.

„Ovaj politički blok će biti koherentan, blizak levom centru, bez velikih programskih razlika i s malim ili nikakvim balastom prošlosti. O šansama je rano da govorimo, izvesno je da će se oni obraćati bivšim glasačima velike DS, proevropskim i građanskim orijentisanim biračima. Da bi računali s većim uspehom, trebaće im jača nacionalna agenda (prepoznatljivi su na lokalnom nivou) i nacionalno prepoznatljiva lica ili neka nova lica koja će se profilisati“, ističe Klačar za Danas.

On kaže da je izvesno da će ta saradnja Zelenovića, NDB i GDF biti osnažena novim političkim strankama, prevashodno sa lokala, ali i partijama sa nacionalng nivoa, poput SDS Borisa Tadića ili PSG na čijem je čelu Pavle Grbović.

„Ako se pogleda profil tih partija, dele makar tri od četiri principa. Pitanje je da li će doći do toga, imajući u vidu da u opoziciji problemi nastaju u drugom koraku – operacionalizaciji i odnosima lidera, koji su neretko narušeni“, navodi Klačar.

Za Đorđa Vukadinovića , glavnog i odgovornog urednika Nove srpske političke misli, logično je da se opozicija udružuje, da traži novi vid saradnje, ali procenjuje da se to ko će sa kim izaći na izbore, neće znati do pred same izbore 2022. godine.

Iako smatra da je saradnja ove vrste ideološki sličnih političkih organizacija logičan sled, on navodi i da je ovo ipak svojevrsna amnestija Nebojše Zelenovića, koji je izašao na prethodne izbore, pa makar i lokalne, a zna se pri tom da je Ne davimo Beograd čvrsto zagovarao bojkot tih izbora.

„U narednom periodu biće još više takvih presedana, jer bojkotaški deo opozicije nije dovoljno čvst u stavu da nema saradnje sa onima koji su na izbore izašli. U svakom slućaju šanse ovakve i slične ideološke koalicije nisu prevelike. To je koalicija koja ima više šanse za beogradske izbore, ali se i tu šanse kreću na granici oko cenzusa i to smanjenog, a to nije put za ozbiljno ukrupnjavanje opozicije. Te čisto ideološke kombinacije iako zvuče privlačno nisu naročito atraktivne za birače, nisu primerene situaciji u kojoj se Srbija nalazi. Primerene su za neku političku scenu u demokratskom poretku za koji se Srbija tek mora izboriti. Ako je to puko političko preživljavanje, onda je razumljivo, ali ako je to priča od koje bi trebalo da zaljulja SNS, onda od toga nema ništa. Za to se mora tražiti put što šireg objedinjavanja“, napominje Vukadinović.

Da podsetimo pre mesec dana Nebojša Zelenović javno je izneo svoje tri tačke za ujedinjenje građanske opozicije, a koje se odnose na potpuno okretanje Srbije Zapadu, uključivanje u rešavanje kosovskog problema i nove ljude u politici.

Veće opozicione stranke sa nacionalnog nivoa u prvim reakcijama nisu se, bar ne u celosti, složile se principima koje je izneo Zelenović.

Podrška bez zadrške nije stigla ni iz redova demokrata, sa kojima je mesecima unazad najavljivano ujedinjenje.

Ipak, bivši gradonačelnik Šapca prvo je dogovorio saradnju sa GDF, da bi potom ozvaničio saradnju sa Inicijativom Ne davimo Beograd, dok se u narednom periodu može očekivati da će se ovom savezu priključiti i još neke političke organizacije.

„Reč je o širokoj platformi, o novim ljudima u politici, okretanje Zapadu i uključivanje u rešavanje pitanja Kosova. Krenućemo u borbu za fer izbore. Takođe, u fokusu će biti svakodnevni život građana. Ne davimo Beograd tu ima svoja rešenja, a ja iskustvo“, objasnio je nedavno Zelenović, dodajući da ovo nije kampanja za izbore, već je u fokusu borba za fer i poštene izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari