Kamberi: Preko kodeksa se pravi politički sud 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Predlog kodeksa o ponašanju narodnih poslanika nakon potvrde nadležnog Odbora kojim predsedava Aleksandar Martinović biće dostavljen Narodnoj skupštini na razmatranje i usvajanje po hitnom postupku.

Mada se poslednjih deset godina povremeno priča o tom etičkom kodeksu, odluka je doneta baš u danu (četvrtak), kada su se iz skupštinskih kluba čuli zapaljivi govori, najcrnje vređanje protivnika u vanparlamentarnoj opoziciji, čak i pretnje.

„Priča o poslaničkom etičkom kodeksu nema nimalo smisla kada je skupština bukvalno pretvorena u rijaliti. Tog rijalitija se stidi čak i deo simpatizera vladajuće stranke. Govoriti o etičkom kodeksu u ovakvom ambijentu je apsurdno i tragikomično“, smatra Đorđe Vukadinović, bivši poslanik i urednik Nove srpske političke misli.

Sa njim se slaže i potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, koja kaže da da je i ova priča sa etikom u naprednjačkom stilu.

Ona ističe da u skupštini gde poslanici vređaju opoziciju koja nije prisutna i „hrabro“ sipaju uvrede u kameru onima koji ne mogu da im odgovore besmislena je priča o etici.

„To mi liči na onu narodnu ko o čemu, vojnik o skraćenju , a ……. o poštenju“, napominje Rašković Ivić.

Marija Janjušević, bivša poslanica Dveri, ocenjuje da izmišljanje bilo kakvog novog kodeksa predstavlja smokvin list za sramotu vladajuće klike koja i nema nameru da poštuje ta nova pravila.

Prema njenim rečima, razlog za to je što oni ne poštuju ni sebe, ni državu kojom vladaju.

Podseća i da etički kodeks postoji i da ga svi nosimo iz sopstvenih kuća, ali da su novopečeni poslanici vladajuće garniture svojim odevanjem, ponašanjem i govorom već sve pokazali i dodatno urušili tu instituciju.

Za aktuelnog poslanika Šaipa Kamberija iz grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka, odluka o usvajanju etičkog kodeksa poslanika je još jedan pokušaj ograničenja slobode izražavanja narodnih poslanika – pre svega opozicionih, iako ih je malo.

„Preko kodeksa se pokušava napraviti politički sud da se na naki način zapreti poslanicima koji misle drugačije da će se njihova imena postaviti na neki stub srama. Ja ću svoj i stav moje poslaničke grupe, svakako, izneti na sednici Narodne skupštine kada ova tema bude na dnevnom redu“, ističe Kamberi i dodaje da sve to nema nikakvog smisla.

Podsetimo, inicijativa za donošenje kodeksa ponašanja poslanika doneta je nakon što je Kamberi pored srpske u skupštinskoj klupi istakao zastavicu Albanije.

Na pitanje koliko ima logike donositi kodeks ponašanja u trenutku kada sa skupštinske govornice pljušte uvrede nijedan poslanik iz Srpske napredne stranke nije želeo da nam odgovori.

Odgovor nismo dobili ni na pitanje da li će nakon usvajanja etičkog kodeksa birati reči tokom diskusije.

Jedini poslanik vlasti koji je odgovorio na naše pitanje jeste šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević.

„Sve što može da ojača i osnaži rad parlamenta, kao najvišeg zakonodavnog tela i definiše jasna pravila ponašanja ne samo u plenumu, već i van zgrade Narodne skupštine je jako važno. Pravo pitanje je zašto su neke poslaničke grupe u prethodnim sazivima pravile opstrukcije da ne dođe do usvajanja ovog važnog dokumenta. Kada govorite o govoru mržnje, dobro se raspitajte o pravom smislu definicije izrečenog“, smatra Milićević.

Na pitanje da li on podržava svakodnevni govor mržnje iz skupštinske sale i poziv na linč neistomišljenika, kaže da se treba uvek baviti uzrokom, a ne posledicom i da pri tome ne treba biti tendenciozan, što je legitimno pravo.

„Naš poslanički klub se zalaže za jedan nivo kulture i ozbiljnosti u radu“, kaže Milićević, ne želeći da komentariše ponašanje svojih koalicionih kolega.

Prema ranijem Nacrtu kodeksa predviđene su i oštre kazne za poslanike koji se neprimereno ponašaju.

Poslanici koji ne poštuju pravila lepog ponašanja moraju javno da se izvine, a za slučaj da to ne učine, platili bi kaznu u visini svoje tri plate.

O kaznama bi odlučivalo novo telo – etički savet, u kome bi sedeli predstavnici svih poslaničkih grupa i skupštinskih odbora.

Bila bi zabranjena upotreba mobilnih telefona, snimanje i slikanje drugih poslanika, kao i unošenje partijskih obeležja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari