Kampuje i dosad nepoznati Pokret Srbije Gerila 1Foto: Lidija Valtner

Uz rašireni transparent na kojem piše „Ni Kurta, ni Murta“ pod šatorom nedaleko od Slobodne zone, i nekoliko šatora za kampovanje, zatekli smo par momaka koji su nam rekli da se tu okupljaju kao bi okupili narod za ostvarivanje svojih ciljeva.

Dat nam je papir na kojem piše da u ime narodna Pokret Srbije – Gerila do 1. juna traži ispunjenje 11 zahteva. Ako zahtevi ne budu ispunjeni, kako se navodi narod Srbije počinje sa građanskom neposlušnošću na svim nivoima, a 5. juna počinje generalni štrajk pred skupštinom.

Između ostalog, traže se ostavke predsednika države, Narodne skupštine i Vlade, javnog tužioca, formiranje vlade nacionalnog spasa koja će biti sačinjena od ekspertskih timova, privremena zabrana političkih stranaka u trajanju od dve godine.

Pokret Srbije Gerila nepoznat je široj javnosti. Prema otvorenom Fejsbuk profilu pokreta može se odmah zaključiti da im je opozicija politički neprijatelj, i da su im stavovi radikalni. Koriste ćirilična slova i grb Srbije, ali aktivisti nose marame sa likom latinoameričkog revolucionara Če Gevare.

Takođe je diskretno okačen i poziv za protest ispred pekare „Roma“ u Borči 5. maja, koji su organizovali krajnji desničari zbog fotografije sa pozdravom koji simboliše albansko orla.

Na postovima je simbol pokreta – orao beloglavi sup, a izvesni Dragan Vidaković Mrki „odbacuje“ komentare da radi za državnu bezbednost, navodima da su ih obišli komunalni inspektori, kao i rečima:

„Da poručim onoj gospodi iz SZS, što kažu da radim za službu. Da gospodo, radim za službu. Toliko sam dobar saradnik, da su me držali 4 meseca u pritvoru, da su me osudili na 6 meseci. Toliko sam se dobro pokazao, da malo malo pa me privode. Toliko sam aktivan da su mi oduzeli pasoš i zabranili korišćenje lične karte.

Toliko sam dobro plaćen, da su mi naplatili i advokata po službenoj dužnosti. O uništenom privatnom poslu i životu nećemo pričati. Nećemo pričati o traumama kroz koje prolazi moja porodica. Eto ja priznajem gospodo“, navodi Vidaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari