Nemačka kancelarka Angela Merkel je pažljiv, informisan i zainteresovan sagovornik, vidi se da poznaje situaciju u zemlji i da je dobro pripremljena. Posle razgovora sa predstavnicima nevladinih organizacija u Srbiji mogla je da stekne uvid u sve probleme s kojima se građani, država ali i civilni sektor sreću kada je reč o vladavini prava, ljudskim pravima, položaju nezavisnih institucija, medijskoj slici, evropskim integracijama i regionalnoj saradnji, kažu za Danas neki od predstavnika NVO koji su juče razgovarali s nemačkom kancelarkom.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, za naš list kaže da je u razgovoru sa Merkelovom rekla da je neophodno otvaranje prvih poglavlja sa EU i da je važno poslati poruku građanima da rešavanje jednog političkog pitanja ne znači rešavanje svih problema, jer postoji uverenje da će Srbija postati članica EU ako prizna Kosovo, što nije tačno i nije dobro tako misliti.

 – Sledi nam otvaranje niza političkih i ekonomskih pitanja za koje Srbija nema znanja ali ni kapaciteta. Kancelarki sam rekla da je civilni sektor spreman da pomogne, da nadzire i kontroliše proces pregovora, kaže Bobićeva.

 Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa, istakla je da regionalna politika Vlade može da se unapredi, ali da ide u dobrom smeru.

 – Poseta premijera Srebrenici je dobar korak, ali je neophodno i osigurati akciju #sedamhiljada koja se održava u Beogradu, kao i podržati globalne procese osude genocida.“ Ona je naglasila da je važno izgraditi institucije u Srbiji, osigurati podelu vlasti, nezavisno pravosuđe i tužilaštvo i omogućiti slobodan rad i poštovanje preporuka nezavisnih institucija.

– Sloboda medija je ključna za demokratizaciju zemlje, a neophodno je zaustaviti pritisak na civilno društvo, rušenje institucija i negativan odnos prema integracijama od strane medija, naročito onih koji su u državnom vlasništvu – rekla je Stojanovićeva. Prema njenim rečima, stabilnost regiona se gradi jačanjem demokratske Srbije i osiguravanjem principa vladavine prava, kao i da je za održivost reformi u ovim oblastima ključno što brže otvaranje poglavlja 23 i 24.

Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, kaže za Danas da je sastanak sa nemačkom kancelarkom bio „vrlo koristan i efikasan“. Kako precizira, učesnici su istakli da je potrebno da što pre budu otvorena prva poglavlja u pregovorima o pridruživanju Srbije EU, uz konstataciju da je potrebno obraditi pažnju ne samo na ekonomske reforme i kosovsko pitanje već i na ostale značajne domene, uključujući vladavinu prava.

– Istakla sam, između ostalog, da je važno sprovesti reforme sektora bezbednosti. U tom kontekstu, pomenula sam i da je loše što je na čelu Generalštaba i dalje LJubiša Diković, kao i da je nije dobro što se poriče genocid u Srebrenici. Takođe sam izrazila mišljenje da premijer Aleksandar Vučić posle sramotne odluke Rusije da stavi veto na rezoluciju UN ne treba da ide u Srebrenicu jer su to dvostruki aršini – navodi naša sagovornica.

Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUKOM), za naš list navodi da je Merkelova dobro obaveštena o situaciji u Srbiji i svesna izazova koji se pred njom nalaze. Prema njegovim rečima, poruke Merkelove su više bila pitanja koja je postavljala predstavnicima civilnog društva iz kojih se može zaključiti gde će biti fokus nemačke politike – da su to prva poglavlja koja ćemo otvoriti 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava, pravosuđa, bezbednosti. On ističe da će Nemačka svakako pratiti premijerovu posetu Srebrenici i da će posebna pažnja biti obraćena na poruke koje će on i mediji u Srbiji slati povodom tog događaja.

Sa Merkelovom je bilo reči i o tužilaštvu i nezavisnosti nekih drugih organa, kao i o nezavisnim institucijama i njihovom položaju, ekologiji, poljoprivredi i drugim oblastima u kojima će EU moći da pomogne.

Radni doručak

Na radnom doručku sa Angelom Merkel bili su i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko, direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić i predsednik savetodavnog odbora ISAC fonda Milan Pajević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari