Ker-Lindzi: Što više izazova EU upućuje Srbiji, jače je gura u kineske i ruske ruke 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska unija (EU) u potpunosti shvata da što bi više izazova stavljala pred Srbiju, to bi veća bila verovatnoća da Srbiju još jače gurne u ruske i kineske ruke, ocenio je danas za Radio Slobodna Evropa, profesor na LSE i stručnjak za politička pitanja na zapadnom Balkanu Džejms Ker-Lindzi.

Srbija se ne pridružuje rezolucijama Ujedinjenih nacija i EU u osudi Rusije i Kine i drugih autokratskih zemalja zbog represije i kršenja ljudskih prava zato što računa na njihovu podršku u nepriznavanju kosovske nezavisnosti i tako izgleda da će biti sve dok se ne reši kosovski problem, ukazao je on.

Ako bi EU primoravala Beograd da donese odluku, ona bi znala da Srbija ne može da priušti da antagonizuje Rusiju i Kinu – zbog Kosova. Pa se tako opet vraćamo na taj izvorni problem, odgovorio je Ker-Lindzi na pitanje o zahtevu Srbiji za usklađivanjem spoljne i bezbednosne politike sa EU.

Ker-Lindzi rekao je da misli da postoji generalno razumevanje zašto je toliko važno da se konačno i potpuno reši pitanje Kosova, kako bi se prekinulo beskrajno oslanjanje Srbije na Moskvu i, u izvesnoj meri, na Peking.

Da su postojale neke druge okolnosti, da nije bilo pitanja Kosova, a da je Srbija radila ovo što je radila, mislim da bi onda EU verovatno bila mnogo direktnija i Srbiji bi poručila – „slušajte, ako želite da se pridružite EU, onda morate sa njom da uskladite svoju spoljnu politiku, zaključio je Ker-Lindzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari