KFOR: Ne bavimo se carinama 1Foto: Kosovo Force - KFOR (Arhiva)

Portparol KFOR Vinčenco Graso potvrdio je informaciju Kosovska policija da su jedinice KFOR zaustavile u četvrtak uveče „kamion na ilegalnom prelazu duž administrativne linije u opštini Zubin Potok i pozvale Kosovsku policiju“.

Kosovska policija prethodno je potvrdila da su dva srpska državljana kombijem prevozila, robu iz Srbije bez dokumentacije. Graso kaže da slučaj nema veze sa uvođenjem carina 100 odsto i da se KFOR „time ne bavi“.

Kako je rekao, vojnici KFOR, postupali su isključivo na osnovu svojih ovlašćenja preciziranih Vojno-tehničkim sporazumom. A, to je, kako je objasnio, da su oni ti koji patroliraju pograničnom oblašću u kojoj se nalaze „ilegalni prelazi“, a koju Kosovska policija nema pravo da kontroliše i da su odgovorni za bezbednost u tom delu. Graso je rekao da KFOR ne proverava robu koju vozila prevoze.

U telefonskoj izjavi portalu KoSSev, Grado je objasnio razloge zašto je ovo vozilo zaustavljeno. „KFOR je jedini odgovoran da patrolira ovom oblašću – uz administrativnu liniju na mestima gde su ilegalni prelazi. Naš zadatak nije konkretno da zaustavljamo šverc, već da brinemo o opštoj bezbednosti u području. Bio je mrak, vozilo se nalazilo na ilegalnom prelazu sa kosovske strane administrativne linije za koju smo mi odgovorni. Vojnici su patrolirali i procenili da je potrebno da se ovaj kamion zaustavi.

Mi ne kontrolišemo robu i dokumentaciju za nju i to nije naš posao. Tada kontaktiramo policiju“, rekao je Graso. „Ovo nema nikakve veze sa uvođenjem carinskih dažbina, već sa mandatom KFOR koji je striktan i opisan u sporazumu,“ naveo je Graso. Odlukom tužioca kombi i sva roba u njemu poslati su na carinski terminal, prethodno je navela kosovska policija. Kosovska vlada uvela je ovog meseca carine na proizvode Srbije i BiH, prvo na 10, a potom i na 100 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari