Kif: Britanija očekuje napredak dijaloga 1Denis Kif Foto: Fonet/Medija centar

Ambasador Velike Britanije Denis Kif izjavio je večeras da je trenutnu situaciju između Beograda i Prištine potrebno rešiti u dijalogu, iako je on trenutno u teškoćama, nadajući se napretku.

Svesni smo da se dijalog u ovom trenutku suočava sa određenim teškoćama, ali se nadamo da lideri koji su sinoć bili u Njujorku i koji će se sresti u Briselu tokom nedelje, mogu da nađu put ka napretku, rekao je on i dodao da ne želi da govori o promeni granica.

On je na skupu „Pomirenje, suočavanje s prošlošću i region – gde smo i kuda idemo?“ rekao da dijalog koji traje nekoliko godina nije lak, ali je još veoma teških pitanja koja nisu rešena.

Mi podržamo dijalog i ulogu Evropske unije (EU) u dijalogu i nadamo se da će biti napretka, poručio je.

Kif je na tribini Foruma ZFD rekao da njegova zemlja sa zabrinutošću gleda na pojave slavljenja ratnih zločina i njihovo poricanje.

On je ukazao da je to već nanelo veliku štetu odnosima zemalja regiona i podriva sve dosadanje dugogodišnje napore za izgradnju mira i stabilnosti.

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je da Srbiju stalno kompromituju njeni politički predstavnici.

Moje je mišljenje da ima razloga da kažemo da Srbija, zapravo, priznaje genocid u Srebrenici, iako njeni politički lideri to negiraju, rekla je ona.

Srbija nije hapsila i izručila Tribunalu u Hagu optužene za zločine protiv čovečnosti, već optužene za genocid. Tačno je da su godinama skrivani baš ovde u Srbiji i Ratko Mladić i Radovan Karadžić, ali zahtev iz Haga bio je da izruči optužene za genocid i Srbija je to ispunila, navela je Kandić.

A, to što imamo političare koji predstavljaju državu i zaborave na to, nešto je drugo, dodala je.

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da se u toj instituciji radi opstrukcija, s obzirom na to da se radi smanjeno, odnosno ne radi se ništa značajno, već se procesuiraju „mali predmeti“ osim suđenja za Srebrenicu i Štrpce, u kojim je on potpisao optužnicu 2015.

Upravo se to ogleda u tom neradu, to znači da postoji opstrukcija, kakva, ne znam, mogu samo da zaključim, rekao je on.

Vukčević je ilustrovao klimu u Srbiji danas povodom ratnih zločina, osvrnuvši se na TV emisiju u koju je direktno iz haškog pritvora uključen Ratko Mladić, u kojoj je njegov sin Darko ispričao detalje hapšenja, koji nisu tačni.

Voditelj ga pita, general je prilikom hapšenja imao pištolj? I nije se branio? A Darko Mladić odgovara: ‘On nikad ne bi pucao u Srbina’, ispričao je Vukčević i dodao da je on onda reagovao i javno saopštio da to uopšte nije tačno.

Imao je dva pištolja, koji su bil na stolu, on im uopšte nije ni prišao, neću da iznosim okolnosti, ali uopšte nije bio takav junak, rekao je Vukčević, za čijeg mandata su uhapšeni i izručeni Hagu Mladić i Karadžić.

Prema njegovoj oceni, najveća tekovina Haškog tribunala je dragocena dokumentacija, koja će, kako je rekao, kad-tad, biti iskorišćena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari