Klačar: Razgovori o Kosovu u Vašingtonu nisu ključni razlog za prolongiranje formiranja Vlade 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Izvršni direktor nevladine organizacije Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSid) Bojan Klačar izjavio je danas da se još odugovlači sa formiranjem vlade zbog „unutarstranačkih kalkulacija u okviru SNS“ i pregovora koje moraju da obave sa potencijalnim koalicionim partnerima, kao i zbog toga što „ova vlada mora da obavi neke važne poslove imajući u vidu u koje vreme će se formirati“.

Klačar je za televiziju N1 izjavio da ne smatra da su razgovori o Kosovu u Vašingtonu bili ključni razlog zbog čega su se neke stvari prolongirale.

„I da nije bilo odlaska u Vašington, ne verujem da bismo imali vladu“, rekao je Klačar i dodao da formiranje nove vlade Srbije očekuje do kraja ovog i početka narednog meseca, a ne u „fotofinišu“ u novembru, kada je poslednji zakonski rok.

Klačar je podsetio da pre formiranja vlade treba prvo da bude održana sednica Predsedništva SNS, kao i izabrano rukovodstvo parlamenta.

On je ocenio i da je „uticaj sa strane“ na formiranje vlasti često predimenzioniran kad je reč o Srbiji.

„Nesporno je da društva u tranziciji jesu više zavisna od medjunarodnih faktora, ali u ovom slučaju se taj uticaj često predimenzionira, iako je važno da proces formiranja vlade bude praćen imenima koja mogu da ostvare strateške interese“, rekao je Klačar.

Naglasio je da pored Kosova, vladu čekaju još tri izazova – zdravstveni, ekonomski i treći vezan za unutarpolitički život i činjenicu da je parlament bez važnog dela – opozicije.

Klačar je ukazao da je mnogo veći problem činjenica da je parlament na neki način u senci izvršne vlasti i predsednika republike.

„Politička moć ne stanuje u parlamentu u meri u kojoj bi trebalo“, rekao je Klačar.

Izvršni direktor CeSid-a je ocenio da je „srpska demokratija u stagnaciji i u nazadovanju“, što je povezano i sa izbornim procesom i medijima, dodajući da su to primetile i medjunarodne organizacije, povodom čega je Srbija došla u status hibridnog režima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Klačar: Razgovori o Kosovu u Vašingtonu nisu ključni razlog za prolongiranje formiranja Vlade”

  1. Gospodine Klačar, odgovorite mi: koji je zakonski rok za formiranje Vlade od objavljivanja konačnih rezultata Parlamentarnih izbora?

    • Ima i rok da se odrze parlamentarni izbori koji je Šizoje prekrsio, tako da se rok za formiranje Vlade racuna od tog roka, tj. svi rokovi prosli!.

  2. U SNS traje sukob jer Stefanović ne da mesto ministra policije, Bata Gašič čini sve da dodje na to mesto, a novine pišu o stolici na kojoj je sedeo AV u USA. „Opozicija“ takodje ni da gukne o ovoj temi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.