Klačar: SNS da povuče ručnu 1Bojan Klačar Foto: Medija centar

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESiD) Bojan Klačar ocenio je danas da je u javnom životu sve više događaja koji su „na ivici incidenta“ i sugerisao kako bi bilo dobro da vladajuća Srpska napredna stranka, kao najodgovornija za situaciju podeljenog društva, „povuče ručnu“.

Klačar je u emisiji Dan uživo N1, govoreći o događajima od sinoć, kada je grupa ljudi okupljena oko organizacije „1 od 5 miliona“ i nekoliko opozicionih političara, čekala predsednika Srbije Aleksandra Vučića ispred RTS uoči njegovog gostovanja u emisji Upitnik, ocenio kako to govori da smo „jedno duboko polarizovano društvo“.

„I non-stop u sličnim situacijama možemo da imamo neke događaje koji su na ivici incidenta. Dobro je što je do sada tih incidenata bilo relativno malo, ali sa približavanjem izbora, čini se da ćemo potencijalno incidentnih situacija imati sve više“, ocenio je Klačar.

On je rekao kako bilo bi dobro kada bi vladajuća stranka „povukla ručnu“, a smatra da se to može desiti na dva načina. Jedan je „da relaksira politički život“, a drgi da „pošalje jaku poruku otvorenosti za dijalog, spremnosti da se o važnim temama razgovara, kako bi se u komunikaciji političkih aktera spustile tenzije“.

„Ni civilno društvo, ni međunarodna zajednica ne mogu obaviti posao političkih stranaka. Ovakva atmosfera možda kratkoročno nekome koristi, ali dugoročno može doneti posledice“, ocenio je Klačar.

Komentarišući stanje u vladajućoj koaliciji između naprednjaka i socijalista, Klačar je rekao da odnosi nisu narušeni, „niti je postojao okidač koji bi te odnose narušio“.

„Gotovo da je vladala neka vrsta političke harmonije između dva politička aktera, SPS je čak žrtvovao svog kandidata na predsedničkim izborima dajući podršku Vučiću“, naveo Klačar.

On je primetio da pozicija SPS ipak nije stabilna, jer su se „neke stvari promenile“ jer susocijalisti 2012. godine imali „status nečega što se popularno zvalo ‘jezičak na vagi’ i drugačiju političku ulogu“, ali se danas ne mogu tako tretirati. Klačar smatara kako socijalisti danas imaju „specifičnu poziciju“ koja nalaže da SPS „bude relativno tih u toj koaliciji“, a da „većinu krupnih tema“ prebaci na šefa stranke Ivicu Dačića.

„Izvesno je da je ključna karika u odnosu SPS i SNS Ivica Dačić, odnosno njegov odnos sa Vučićem“, naglasio je Klačar. On je, komentarišući najave bojkota izbora, rekao da „SNS mora da napravi strategiju kako da amortizuje potencijalno negativne efekte bojkota“.

„Najteži ishod za vladajuću koaliciju je da se na kraju u parlamentu nađu samo SNS i SPS. Tada je teško da oni to predstave kao pluralistički parlament“, ocenio je Klačar za N1.

On je, komentarišući odnos unutar opozicije o bojkotu izbora rekao da su „šta god da se desi, podigli očekivanja svojih birača“, ali da je politička kriza evidentna.

„Nalazimo se u nekoj vrsti političke krize, nije to kriza u nekom suštinskom smislu, jer vlada može da funkcioniše, ali je izvesno da se kao zajednica nalazimo u nekom periodu koji bi trebalo da se reši dijalogom među strankama“, ocenio je Klačar za N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari