Ko će zameniti zamenika gradonačelnika Užica 1Nemanja Nešić Foto: Nenad Kovačević

Prošlo je 17 meseci od kada gradonačelnik Užica formalno nema, odnosno faktički ima, svog zamenika i ta situacija, silom zakona, moraće uskoro će da se reši.

Nemanja Nešić (SNS) je 6. septembra 2017. podneo ostavku na mesto zamenika gradonačelnika, ali tu dužnost i dalje obavlja. Ostavku, u kojoj nije naveo razloge za napuštanje funkcije, uputio je Skupštini grada, dan uoči njenog zasedanja. Nije prisustvovao toj sednici kako bi odbornicima i javnosti objasnio svoj postupak, iako ga na to ne obavezuje Statut grada, već je njegovu ostavku pročitao Branislav Mitrović (Pozitivno Užice), predsednik užičke skupštine.

Zahvalivši mu se tada na „velikoj energiji koju je uložio u rad gradske uprave“, gradonačelnik Tihomir Peković (SNS) je ocenio da će „ostavka izazvati mnoštvo dezinformacija“, što se ispostavilo tačnim. Gradonačelnik je dodao da će njegov najbliži saradnik otići na novu dužnost, ali nije precizirao na koju i kada će se prihvatiti nove funkcije.

– Na novom poslu on će doprineti boljem životu građana Užica i to više nego na funkciji na kojoj je bio, a koju je sjajno obavljao, rekao je tada Petković sa skupštinske govornice i objasnio da je Nešićeva odluka „dogovorena sa rukovodstvom grada i SNS da će ostati u najužem timu SNS u Užicu“. U međuvremenu, zbog dugog obavljanja te funkcije u ostavci, Nešića su učesnici užičkog protesta „Jedan od pet miliona“ kandidovali za Ginisovu knjigu rekorda.

– Do njegove ostavke je došlo u specifičnim okolnostima i on je emotivno reagovao. Gospodin Nešić je veoma dragocen za funkcionisanje gradske uprave. Veliki je njegov doprinos u obezbeđivanju novca od donatora, pre svega od EU, za važne gradske projekte. U ovom momentu, EU finansira osam projekata u Užicu i to zahvaljujući njemu i ljudima koji učestvuju u tim aktivnostima, objasnio je za Danas Petković.

Utisak je da je Nešić, svojom ostavkom, osim ličnih problema i prozivki, izazvao i veliki problem sopstvenoj stranci koja nikako da mu nađe zamenu. Dilemu „ko će zameniti zamenika“ naprednjaci će morati uskoro da reše, jer ih na to obavezuje Statut grada, koji je morao da se uskladi sa novim Zakonom o lokalnim samoupravama. Izmene Statuta je, pre nekoliko dana i ne baš rado, usvojila vladajuća većina u užičkoj skupštini.

U izmenjenom Statutu, u članu 87. navedeno je da je u slučaju ostavke zamenika gradonačelnika, „gradonačelnik dužan da Skupštini grada podnese predlog za izbor novog zamenika gradonačelnika na prvoj narednoj sednici Skupštine grada“. Petković kaže za Danas da će postupiti u skladu sa Zakonom i Statutom, ali da su u toku konsultacije o pravnim nedoumicama.

Konsultujemo se oko toga da li se usvajanjem Statuta taj član odnosi i na rešenja koja su doneta pre njegovog usvajanja. Ukoliko tumačenje bude takvo da moram da predložim novog kandidata, ja ću to uraditi, kazao je za Danas Petković i dodao da očekuje da će ta dilema biti otklonjena pre narednog zasedanja užičke skupštine. – Nažalost, ne postoji mogućnost da on povuče ostavku. Da je ta mogućnost postojala, ja bih ga u to ubedio, ali ona je usvojena na sednici Skupštine grada i ne može da se povuče.

Na informacije o tome da naprednjaci, kojima je po koalicionom sporazumu pripalo i mesto zamenika gradonačelnika koji se bira iz redova odbornika, nemaju adekvatnu zamenu za Nešića, gradonačelnik uzvraća da „kandidata ima, ali da izbor neće biti jednostavan“.

– Nije jednostavno, jer određeni ljudi imaju poslovne obaveze kojih bi morali da se odreknu, ukoliko pristanu da obavljaju tu funkciju. Ipak, interesi grada i stranke su iznad interesa pojedinaca i sigurno ćemo imati kandidata koji će biti iz SNS“, poručio je gradonačelnik. O kritikama opozicije i njenom insistiranju da se konačno reši problem zamenika gradonačelnika na koje je gradska vlast ostajala nema, on kaže da time „on, ni bilo ko iz gradske uprave, nije imao nameru da bilo koga iritira“.

Kadrovski ringišpil traje

Godinu dana posle Nešićeve ostavke, Petar Blagojević (SNS) je, iz „ličnih razloga“ napustio Gradsko veće i zamenila ga je bivša skijašica Marija Trmčić Bogojević (SNS). Krajem prošle godine, opet „iz ličnih razloga“, ostavku u Gradskom veću je podnela i Sanja Janković (SNS), koja je vodila resor poljoprivrede. Na tu funkciju je vladajuća koalicija postavila radikala Marka Stevanovića, koji je do tada bio zamenik predsednika užičke skupštine, a na njegovo mesto je izabran Stefan Maksimović, takođe radikal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari