Ko je na izbornoj listi stranaka okupljenih oko SNS-a za lokalne izbore u Nišu 1Foto: B. Cvejić

Prva na izbornoj listi političkih stranaka okupljenih oko Srpske napredne stranke za lokalne izbore u Gradu Nišu je Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga i nekadašnja novinarka RTS-a, drugi je Zvezdan Milovanović, poverenik SNS-a za Niš i vlasnik Televizije Kopernikus, a treći Darko Bulatović, aktuelni gradonačelnik Niša.

Na petom mestu ove liste, čiji je naziv “Aleksandar Vučić- Za našu decu”, nalazi se bivši gradonačelnik Zoran Perišić, a na sedmom Miloš Banđur, aktuelni zamenik gradonačelnika. Tek na 11. mestu je Rade Rajković, aktuelni predsednik Skupštine grada i niški čelnik Vulinovog Pokreta socijalista, a na 22. mestu Nebojša Ranđelović, potpredsednik Ljajićeve Socijaldemokratske partije Srbije.

Na gradskoj izbornoj listi koju predvodi SNS su osim ovih stranaka i Partija ujedinjenih penzionera i Samostalna stranka Srbije. U SNS-u su kazali da bi listu trebalo da predaju danas.

Sotirovski, koja nezvanično slovi za glavnu kandidatkinju za gradonačelnika Niša, nedavno je kazala da se još uvek ne zna ko će to biti i da će o tome najverovatnije odlučiti predsednik SNS-a Aleksandar Vučić.

– Videćemo ko će biti nosilac liste, ali to ne znači da će taj neko ko bude nosilac biti i gradonačelnik. Predsednik stranke će videti ko je zaslužio i u koga možda ima i najveće poverenje da u ovom trenutku bude prvi čovek grada Niša – rekla je za Televiziju Belle amie.

Ona je, inače, dugogodišnja novinarka i šefica dopisništva RTS-a, koja je za rad u toj kući dobila više novinarskih priznanja. Krajem 2017. godine Vlada Srbije ju je imenovala za načelnicu Nišavskog okruga, a sada je i članica Glavnog odbora SNS-a. Uvela je praksu redovnog “prijema građana” koji iznose svoje probleme i u Nišavskom okrugu i u sedištu SNS-a u Nišu.

Sotirovski je odbila da odgovori na pitanja Danasa da li je tačno da je njen suprug, nakon što je postala javna funkcionerka, prešao sa radnog mesta u Gerontološkom centru na znatno plaćenije mesto u EPS-u, kao i da li je u tom periodu i njena ćerka zaposlena u javnom sektoru. Ona je, inače, bila dobitnica Godišnje nagrade za borbu protiv korupcije za seriju tekstova o nepravilnostima u Specijalnoj bolici u Sokobanji, a nakon toga postala članica Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), pošto se kao dobitnica te nagrade koju dodeljuje LAF izjasnila da to želi.

Nezvanično se spekuliše da iz trke za gradonačelnika nije eliminisan ni Milovanović, čija je prednost što je finansijer stranke, kao i njen dugogodišnji pripadnik i operativac. Milovanović je, inače, brat Srđana Milovanovića koji je u novembru 2018. godine za više od 195 miliona evra prodao „Kopernikus tehnology“  kompaniji „Telekom“, čiji je većinski vlasnik država, a već sledećeg meseca, za oko 180 miliona evra, preko svoje of- šor kompanije na Kipru, kupio privatnu „Antena grupu“, u čijem su sastavu TV Prva i O2 (B92). NUNS I NDNV su tada ocenili da je reč o unapred smišljenom i krajnje spornom mehanizmu da SNS postane vlasnik te dve medijske kuće, što je Milovanović demantovao.

Pojedini mediji su ocenili da je i Bulatović započeo neoficijelnu kampanju, koristeći na Tviteru i Fejsbuku, na kojima promoviše aktivnosti gradonačelnika, nezvanični izborni slogan SNS-a “Za našu decu”. On je, inače, na prošlim lokalnim izborima 2016. godine bio na sedmom mestu izborne liste koju je predvodila SNS, dok je na prvom bio dotadašnji gradonačelnik Perišić. Prema nezvaničnim izvorima, Bulatović je postao gradonačelnik po odluci Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari