Kocijančič: Priština i Beograd moraju odmah da se vrate za pregovarački sto 1MajaKocijančič Foto: FoNet /TV FoNet

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič rekla je za Kohu da Priština i Beograd moraju odmah da se vrate za pregovarački sto i postignu sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa.

To bi bio najbolji način da se garantuje da ceo region ima koristi od pomirenja, to je korisno za regionalnu integraciju i ekonomski razvoj, rekla je ona za Koha.net.

Prema njenim rečima, države članice EU, ali i Sjedinjene Države, pozivaju vladu Kosova da suspenduje tarife na robu iz Srbije. Nema alternative za ubrzanje nastavka dijaloga dve strane. Tarife nisu samo razlog za blokiranje dijaloga, već i za blokadu kosovskog evropskog puta, istakla je Kocijančič.

Kocijančič je dodala da i Srbija treba da uradi svoj deo posla kako bi se popločao put za dijalog. Završetak procesa normalizacije odnosa Kosova i Srbije je hitno ne samo zbog sadašnje situacije koja stvara nesigurnost, već i zbog toga što se propuštaju prilike, konstatovala je Kocijančič.

Na pitanje o poziciji visoke predstavnice Federike Mogerini o samitu u Parizu, Kocijnačič smatra da su prošli susret u Berlinu i predstojeći u Parizu mogli biti dobra prilika za region. Podržavamo svaki napor, posebno onaj koji je u korist dijaloga pod okiljem EU.

Kroz taj dijalog, Beograd i Priština su odlučili da ostave po strani svoje nesuglasice i traže održivo rešenje, rekla je Kocijančič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari