Kod Česme govori Uroš Marković 1

Letnja okupljanja kao nastavak zimskih protesta „1 od 5 miliona“, nastavljaju se ove subote u Beogradu i Kragujevcu. U Beogradu se održava 31. protestna šetnja, koja u 19 sati, po „letnjem rasporedu“ zbog vrućina počinje kod Terazijske česme.

U pozivu koji se u vidu spota deli preko društvenih mreža kao tema su istaknuti pritisci, hapšenja i cenzurisanje političkih neistomišljenika. Kao govornici najavljeni su u Beogradu Uroš Marković iz Sportskog centra Gale Muškatirović koji je prethodne sedmice u dva navrata – u jutarnjem programu Pinka a potom i RTS-a – pokušao da kritikuje gradsku vlast, zbog čega je munjevito cenzurisan od strane reporterki koje su ga prekinule u pola rečenice i završile uključenje.

Govoriće i Tamara Milenković Kerković, profesorka na Ekonomskom fakultetu u Nišu i članica Dveri. Obratiće se i Miodrag Simović, jedan od organizatora protesta „1 od 5 miliona“, koji je u februaru privođen u Zemunu zbog lepljenja plakata.

„Mogu da nas cenzurišu, hapse, da nas pritiskaju i vređaju zdrav razum, ali pravo na slobodu nam ne mogu zabraniti“, navodi se u pozivu za okupljanje u Beogradu.

U Kragujevcu je za sutra zakazan novi, 27. po redu uzastopni protest građana protiv režima Aleksandra Vučića i nesposobne gradske vlasti. Pobunjeni Kragujevčani ni sutra uveče, kao što to nisu činili ni prošle subote, neće da šetaju ulicama u centru grada, već će direktno, u 19 sati, da se okupe na Đačkom trgu, ispred Prve kragujevačke gimnazije, gde iz nedelje u nedelju mitinguju već skoro punih sedam meseci.

Ranije posle protestnih šetnji centrom grada, od pre dve sedmice direktno se okupljajući na ovom mestu, koje pripada dvorskom kompleksu Obrenovića „Milošev venac“, gde je u prvoj polovini 19. veka, i bukvalno na ledini stvorena moderna srpska država. Organizatori protesta taj prostor su prošle subote simbolično proglasili za „trg slobode“.

Ni ovoga puta, kao i prošle subote, neće biti govornika po pozivu, već će okupljenima, kako je najavljeno, kratko da se obrati član organizacionog odbora protesta Nebojša Veljković, nakon čega će, na platou kod Prve gimnazije da bude organizovan svojevrsni letnji performans, tokom koje će organizatori, uz muziku sa razglasa, da razgovaraju i razmenjuju ideje sa demonstrantima o unapređenju, te novim formama demonstracija nakon što prođu letnje žege.

Članica organizacionog odbora protesta u Kragujevcu Stanislava Staša Pavlović demantovala je juče spekulacije da su demonstracije u Kragujevcu preuzele političke partije, konkretno Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa.

– To je apsolutna neistina. Istina je da su protesti u Kragujevcu u suštini politički, jer imaju političke zahteve, ali su po formi građanski, pošto ih organizuju i u njima prevashodno učestvuju nezadovoljni žitelji centra Šumadije.

Lideri opozicije na našim protestima govore zato što su mediji potpuno zatvoreni, i nemaju gde drugde da se obrate javnosti, tvrdi Pavlović, napominjući da insinuacije o tome da su stranke preuzele proteste dolaze od ljudi koji su ranije bili u organizacionom odboru demonstracija.

Oni koji su napustili organizacioni odbor tvrde, pak, da su zbog mešanja i pritisaka pojedinih stranaka iz Saveza za Srbiju digli ruke od organizovanja demonstracija.

Kada je o organizaciji u Beogradu reč, podsetimo, ove sedmice je u vrlo komentarisanom i zapaženom gostovanju na TV N1 učesnik protesta i lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović, naveo da demonstracije u glavnom gradu organizuje „šestoro mladih ljudi“. Ovaj poznati glumac naveo je i da je predlagao toj grupi mladih organizatora da angažuju „tim“ u kome bi bili režiseri i specijalisti za scenski nastup, kako bi bolje osmislili događaje i šetnje, ali da te njegove sugestije nisu prihvaćene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari