Kofi: Razgovori o ekonomiji način za izgradnju poverenja između dve strane 1Foto: VOA portal

Stručnjak konzervativne američke Heritidž fondacije i poznavalac prilika na Balkanu Luk Kofi uveren je da će fokus razgovora Beograda i Prištine u Vašingtonu, kao što je i potvrđeno, biti zasnovan na ekonomskim temama, ali da nije moguće organizovati susret lidera Kosova i Srbije na kom neće biti reči ili bar pomena šire geopolitičke situacije.

Kofi za Glas Amerike navodi da su razgovori o ekonomiji način za izgradnju poverenja između dve strane.

Verujem da će glavni fokus biti na ekonomiji. Beloj kući prija da se bavi tom temom i da o njoj razgovara. Ali, mislim da nije moguće organizovati susret lidera Kosova i Srbije na kom neće biti reči ili bar pomena šire geopolitičke situacije na području Balkana, naglasio je Kofi.

Verujem da će biti pokrivena pandemija kovida 19 i njene implikacije širom sveta. Najvećim delom razgovori bi mogli biti usredsređeni na ekonomske teme, ali ako se ukaže prilika, biće pokrenuta i druga pitanja, dodao je Kofi.

Pod drugim pitanjima, Kofi podrazumeva teme koje bi mogle biti u smislu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, ali ne na ekonomskom, već na političkom nivou.

Moguće je da bude razgovora kakvu bi ulogu na tom planu mogla imati Evropska unija, rekao je Kofi i naveo da se, posle sastanka u Vašingtonu, učesnici sastaju sa predstavnicima EU u Briselu.

Ukoliko razgovori na ekonomskom planu proteknu kako treba – otvoriće se mogućnosti da se debatuje o značajnijim pitanjima. Naglašavam da su ekonomska pitanja nešto što utiče na obične ljude koji živi u Srbiji ili Kosovu, rekao je Kofi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari