Koha: Nemačka sprečava sporazum između Srbije i Kosova 1Priština Foto: EPA/EFFE- VALDRIN XHEMAJ

Najveća prepreka postizanju sporazuma, koji predviđa razmenu teritorija, je snažno protivljenje Nemačke, rekli su za prištinski list Koha zapadni izvori.

Uz napomenu da se toj ideji protive i neke druge zapadne zemlje, među kojima je Velika Britanija, zapadne diplomate navode da je veliki problem i to što ona nema podršku u većini političkih partija na Kosovu. Zbog toga Zapad sada želi da Kosovo i Srbija usaglase sporazum na drugim osnovama, koji bi bio prihvaćen u oba naroda. Shvatili smo da nije dovoljno da jedino Hašim Tači potpiše takav sporazum, jer vidimo da on nema dovoljnu podršku za to, rekao je jedan neimenovani zapadni diplomata za Kohu.

List prenosi reči tog diplomate da se pre nekoliko meseci verovalo da bi sporazum Tačija i Aleksandra Vučića mogao da bude predstavljen u Parizu, za vreme obeležavanja stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, a svečano bi bio potpisan nakoliko meseci kasnije u Briselu. Iako je to otpalo zbog snažnog protivljenja na Kosovu i u Berlinu, od tog sporazuma se još nije odustalo, rekao je taj diplomata za Kohu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari